• 22/05/2013

Onderzoek naar omzetting van mest naar vliegtuigbrandstof

Er is een mestoverschot in de regio Eindhoven, vandaar dat er nu een onderzoek komt of deze mest is te verwerken tot brandstof voor vliegtuigen.

Trefwoorden: #Aviation Studies, #Hogeschool van Amsterdam, #Siemaab Mahmood, #Stadsregio Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: HVA Techniek, Siemaab Mahmood )

ENGINEERINGNET.NL -- Stadsregio Eindhoven (SRE) heeft opdracht gegeven aan Siemaab Mahmood, student Aviation Studies aan de Hogeschool van Amsterdam, om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om brandstof voor vliegtuigen te produceren uit mest. Mahmood bestudeert de verschillende processen die hiervoor in ontwikkeling.

Voor biobrandstoffen gelden dezelfde eisen als voor fossiele brandstoffen. Ze mogen bij temperaturen van -50 graden Celcius bijvoorbeeld niet gaan vlokken of klonteren.

Mest kan worden gebrand tot de koolstof eruit is en vervolgens worden omgezet in olie of synthetisch gas. Tegelijkertijd wordt het fosfaat uit de mest gewonnen voor gebruik in de landbouw.

Er zijn volop ontwikkelingen op het vlak van de omzetting van biomassa naar vliegtuigbrandstof. Of mest te benutten is voor het maken van een brandstof voor vliegtuigen, hangt af van de hoeveelheid mest, de samenstelling van de mest en de beschikbaarheid van technische toepassingen.

In juli zal dit onderzoek klaar zijn en geeft het antwoord op de vraag of mest voldoende bouwstoffen oplevert om voor de luchtvaart een interessante brandstof te maken. Op basis van de scriptie wordt advies uitgebracht aan SRE en mogelijk aan de luchthaven van Eindhoven.

Mocht dit onderzoek laten zien dat er goede mogelijkheden zijn om mest om te zetten naar kerosine dan zet een nieuwe lichting studenten Aviation Studies van de hogeschool het onderzoek voort.


(LH)