• 23/05/2013
  • |     BB

Federaties stellen ‹rechtszeker› modelcontract voor onderaanneming op

Technologie- en HR-federaties stellen modelcontract op met standaardclausules die ondernemers rechtszekerheid moeten geven bij de inzet van extern personeel. Het is nu aan de overheid.

Trefwoorden: #agoria, #federgon, #onderaannemer

Lees verder

HR

( Foto: Geysen )

ENGINEERINGNET.BE - Meer en meer bedrijven doen een beroep op externe dienstverleners voor het vervullen van bepaalde opdrachten.

Onlangs werden, in het kader van de strijd tegen sociale fraude, een aantal wijzigingen - lees een verstrenging - aangebracht aan de wet over terbeschikkingstelling, het zogenaamde artikel 31 van de wet van 24 juli 1987.

Agoria, de federatie voor de technologische industrie en Federgon, de sectorfederatie van de HR-dienstverleners, wezen er meteen op dat de ingevoerde wijzigingen het bonafide bedrijven voortaan bijzonder moeilijk maken.

“Vooral het gebrek aan rechtszekerheid dat door de nieuwe tekst werd gecreëerd, vroeg om een snelle actie,” zegt Hilde Verbeeck, Senior Advisor Social Affairs bij Agoria.

“Bonafide dienstverleners dreigen immers over dezelfde kam te worden geschoren als een aantal, vaak buitenlandse dienstverleners, die het niet zo nauw nemen met de toepassing van de sociale wetgeving.”

Agoria en Federgon hebben daarom de handen in elkaar geslagen door standaardclausules uit te werken met betrekking tot het instructierecht voor hun leden. Deze bieden duidelijkheid over het instructierecht dat de klant mag uitoefenen over het personeel van het projectsourcingbedrijf.

Federgon en Agoria hebben de clausules vervolgens voorgesteld aan de vertegenwoordigers van de Minister van Werk en van de Inspectie Toezicht Sociale Wetten. Deze beide instanties hebben het principe van deze standaardclausules naar verluidt 'positief onthaald'.

“Een opsteker is dat deze modelclausules ook zullen verspreid worden bij de verschillende inspecteurs”, verduidelijkt Ann Cattelain, Juridisch Directeur bij Federgon.

“Op deze manier proberen we aan de bonafide bedrijven extra rechtszekerheid te bieden, voor zover uiteraard de instructies overeenstemmen met de realiteit op de werkvloer”.


DOWNLOAD

Download het contract 'Model instructierecht bij aanneming.