• 23/05/2013
  • |     BB

Vuurdoop voor elektrische stadsvoertuigen van Vlaams EVTecLab-consortium

Het Vlaamse EVTecLab is klaar met de ombouw van zijn testvloot met 26 elektrische stadsvoertuigen. Ze werden voorgesteld bij E-trucks in Lommel. Nu volgt de vuurdoop.

Trefwoorden: #Bombardier, #De Lijn, #e-truck, #E-trucks, #Emrol, #energie, #EVTecLab, #Flanders Drive, #iMinds, #Punch Powertrain, #Triphase, #Van Hool, #VUB

Lees verder

Techniek

( Foto: EVTecLab )

ENGINEERINGNET.BE – EVTecLab, een consortium van 10 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen, is al een tijdje bezig met de ontwikkeling van nieuwe elektrische aandrijflijnen, specifiek voor stadsvervoer, in het kader van de door Vlaanderen gesubsidieerde 'Proeftuin Elektrische Voertuigen'.

Bij wijze van proefproject integreerden de EVTecLab-ingenieurs hun concept in 20 bestelwagens, 2 vrachtwagens en 4 stadsbussen die nu in reële gebruiksomstandigheden ingezet worden. De bedoeling is de aandrijflijnen uitgebreid te testen en klaar te stomen voor commercialisering.

Cor van Otterloo, CEO van Punch Powertrain, coördinator van EVTecLab, licht de eerste realisaties toe: “De testvoertuigen zullen ondermeer worden ingezet bij de stad Lommel en bij Flanders’ Drive, het onderzoekscentrum voor de voertuigindustrie.”

In Lommel zal de elektrische truck gebruikt worden voor groen goederentransport. Flanders' Drive gaat zijn elektrische bestelwagens gebruiken voor lokaal transport, maar er tegelijk ook een hele reeks metingen op loslaten om het concept verder te perfectioneren.

"Bij Punch Powertrain willen we onze bestelwagens samen één miljoen kilometer te laten rijden, om zo de betrouwbaarheid van zijn geschakelde reluctantiemotoren te demonstreren, zegt Cor Van Otterloo.

Het EVTecLab consortium investeert in totaal ongeveer 4,5 miljoen euro in het pilootproject. Partners zijn Bombardier, De Lijn, Emrol, E-trucks Europe, Flanders’ Drive, iMinds, Punch Powertrain, Triphase, Van Hool, en de Vrije Universiteit Brussel.


LEESTIP
12 Vlaamse bedrijven presenteren ‹Electric Powertrain›-technologie (+video)
Het researchcentrum Flanders’ Drive presenteert eerder dit jaar samen met 12 Vlaamse bedrijven al een ander pilootproject: een volledig in Vlaanderen ontwikkelde aandrijftechnologie voor elektrische persoonswagens.

OPROEP
In EVTecLab zijn al een aantal onderzoeksprojecten gedefinieerd. Geïnteresseerde bedrijven kunnen nog steeds onderzoeksvragen of eigen projecten waarvoor ze gebruik wensen te maken van de EVTecLab-infrastructuur voorstellen aan het consortium.

FOTO
Overhandiging E-truck en elektrische bestelwagen. Vlnr: André Beukers, Directeur Beukers Group; Peter Vanvelthoven, Burgemeester Lommel; Renilde Craps, Directeur Flanders’ Drive; en Marc de Wind, COO Punch Powertrain.