• 28/05/2013

Boot op zonne-energie breekt transatlantisch snelheidsrecord (+video)

De grootste boot ter wereld die op zonne-energie vaart heeft een nieuw record gevestigd voor het oversteken van de Atlantische oceaan.

Trefwoorden: #boot, #boten, #PlanetSolar, #zonne-energie, #zonnecellen, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: PlanetSolar )

ENGINEERINGNET -- De catamaran vertrok van Las Palmas, een van de Spaanse eilanden gelegen voor de Afrikaanse kust, en stak de Atlantische Oceaan in 22 dagen over. Bestemming was Marigot, gelegen op St. Martin in de Cariben.

De MS Tûranor PlanetSolar brak hierbij het eigen record uit 2010 met vier dagen. De reis besloeg in totaal 5.310 kilometer waarbij de gemiddelde snelheid op 5,3 knopen lag.

Aan boord bevonden zich onder meer wetenschappers van de Universiteit van Genève die onderzoek doen naar de Golfstroom. Deze oceaanstroming brengt hitte van de tropen over naar de poolgebieden. Hierdoor is het één van de belangrijkste regulatoren van het Europese en Noord-Amerikaanse klimaat.

De Zwitserse wetenschappers hebben fysieke en biologische metingen genomen van de Golfstroom. Doel van het onderzoek is meer te weten te komen over de interactie tussen oceaan en atmosfeer om zo het begrip voor klimaatverandering te vergroten.

Tot nu toe heeft deze catamaran al vijf wereldrecords gevestigd, zoals dat van de langste reis op zonne-energie en het snelst oversteken van de Zuid-Chinese zee. Alle records worden geverifieerd door Guinness World Records.


(LH)

Video (PlanetSolar in Rabat, Marokko op 08.05.13):

Video (lancering van de 2013 campagne):