• 28/05/2013
  • |     BB

Hoe zou het zijn met … het Scheldewater na giframp in Wetteren?

Bij de treinramp in Wetteren kwamen grote hoeveelheden acrylonitril vrij in het leefmilieu. Na drie weken monitoring lijkt het onmiddellijke gevaar voor het Scheldewater geweken. Dat meldt VMM.

Trefwoorden: #giframp, #TMVW, #VAZG, #vlaamse milieumaatschappij, #vmm, #water-link, #wetteren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE – De Vlaamse Milieumaatschappij VMM meldt in zijn nieuwsbrief dat het onmiddellijke gevaar voor de oppervlaktewaterkwaliteit van het water in de Zeeschelde na drie weken van metingen geweken is.

Tijdens de ramp kwamen grote hoeveelheden acrylonitril C3H3N) vrij. Dat is een licht ontvlambare toxische stof die afbreekt in het eveneens zeer toxische waterstofcyanide (HCN).

Al snel werd duidelijk dat bluswater met acrylonitril via een langsgracht van de spoorweg in de riolering was terechtgekomen. Het water werd een tijdlang vastgehouden in de collectoren en de RWZI van Wetteren, maar noodgedwongen werd toch een deel geloosd in de Zeeschelde en in de Molenbeek, een zijbeek.

Een deel van het bluswater kwam ook in de Grotevijversbeek terecht. Deze kleine beek stroomt vlakbij de plaats van het ongeval en mondt even verderop uit in de Zeeschelde.

Om de impact op het oppervlaktewater op te volgen verrichtte de Vlaamse Milieumaatschappij vanaf zaterdag 4 mei dagelijks monsternames op de betrokken waterlopen. Uit de analyse blijkt dat de concentratie acrylonitril (tussen Melle en Temse) de waarde vanaf dewelke deze stof vissterftes kan veroorzaken nooit overschreed op de Zeeschelde.

Dat was wel een tijdlang het geval in de Molenbeek en de Grotevijversbeek. Toch is gedurende de hele monitoring van het incident geen enkele vissterfte vastgesteld op de waterlopen.

Mogelijk zijn de aanwezige vissen in de twee zijbeken tijdig kunnen vluchten, of was het visbestand dermate beperkt dat vissterfte nooit opgemerkt werd.

Na enkele dagen daalde de concentratie acrylonitril gevoelig. Enerzijds omdat het een zeer vluchtige stof is, anderzijds omdat mei een regenachtige maand was waardoor de stof snel in het water verdunde. Na twee weken van dagelijkse monitoring, werd de meetfrequentie geleidelijk teruggeschroefd.

In functie van een mogelijke besmetting van het grondwater, controleerde de VMM samen met Water-Link (vroeger TMVW) al de putwaters binnen een afgebakende risicozone. Vanuit het voorzorgsprincipe beval het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG) een verbod op het drinken van putwater in deze zone. Dat verbod kan pas ingetrokken worden na een tweede controle begin juni.

In de nabije toekomst zal de VMM naar eigen zeggen de situatie in het getroffen gebied verder opvolgen. Er worden bijkomende metingen van de oppervlaktewaterkwaliteit uitgevoerd, en daarnaast zal VMM ook waterbodemstalen nemen in de betrokken waterlopen. Ook de kwaliteit van het grondwater wordt verder gecontroleerd.


LEESTIP

Ingenieurs doen minister Schauvliege ‹suggestie› van 400 miljoen euro