• 29/05/2013

MIVB plant voor 2,2 miljard aan investeringen tegen 2017

In nieuwe beheerscontract van Brussels Hoofdstedelijk Gewest en maatschappij voor openbaar vervoer staat te lezen dat MIVB tot 2017 voor 2,2 miljard aan investeringen plant.

Trefwoorden: #mivb, #nmbs, #openbaar vervoer, #TEC

Lees verder

Nieuws

( Foto: Grontmij, metrostelplaats Delta )

ENGINEERINGNET.BE - Brussel is niet alleen de hoofdstad van Europa maar ook de ‘hoofdstad van de files’. Daar wil de MIVB wat aan doen. De maatschappij heeft daarom het plan opgevat om tegen 2017 in totaal 20 percent meer reizen met het openbaar vervoer en 10 percent minder auto’s op de baan te hebben. Bovendien zou tegen dan 60 percent van de Brusselaars regelmatig moeten gebruik maken MIVB-diensten.

Ambitieuze doelstellingen, beseft ook de MIVB wel. Om de groeidoelstellingen te halen, zal de maatschappij op alle vlakken tegelijk moeten werken, aangezien alles met elkaar is verbonden is.

Dat houdt bijvoorbeeld in: de aankoop van nieuwe voertuigen (met name 170 gewone en gelede bussen), verhoging van het aantal lijnen, aanpassing van de infrastructuur, remises en werkplaatsen, verbetering van de intermodaliteit tussen de verschillende openbaarvervoersmaatschappijen, automatisatie van de metrolijnen, uitrusting van 450 kruispunten met op afstand bediende verkeerslichten,…

Rudi Maerschalck, Senior Vice-President, geeft enkele voorbeelden: "We zijn van plan om trams te kopen die langer zijn maar ook breder: de huidige trams zijn 2,32 m breed, de nieuwe 2,65 m. Dat zal grote gevolgen hebben op het vlak van infrastructuur en aanpassing van het net."

"De intermodaliteit tussen de MIVB, de NMBS en de TEC verbeteren zal ook bijzonder complexe gevolgen hebben voor de informaticasystemen inzake beheer en (door)facturatie."

In 2012 werden met het Brussels vervoer 1.000.000 reizen per dag afgelegd. Dat lijkt een indrukwekkend cijfer. Maar bijvoorbeeld in Londen slagen ze erin per dag 2.000.000 reizen te laten afleggen ... op één enkele lijn.

Op langere termijn zijn de plannen overigens nog een pak ambitieuzer, zeker in de wetenschap dat het net vandaag zijn maximale capaciteit heeft bereikt: het gebruik van openbaar vervoer tegen 2025 verdubbelen. Mogelijk is het wel: de laatste jaren groeide het gebruik gestaag met zowat 14 percent per jaar.

'Maar het plan zal hoe dan ook van onszelf en het Brussels Gewest nog enorme investeringen vragen', aldus de MIVB.


(BB, infobron: Agoria)