• 29/05/2013
  • |     BB

Duitse constructeurs van werktuigmachines krijgen klap van bijna 20 percent

In eerste kwartaal van 2013 kromp orderboek van Duitse bouwers van gereedschapsmachines met bijna 20%. Dat meldt sectorfederatie VDW. Zowel de binnen- als buitenlandse vraag daalden.

Trefwoorden: #gereedschapsmachine, #machinebouw, #vdw, #werktuigmachine

Lees verder

Nieuws

( Foto: VDW )

ENGINEERINGNET - In de eerste drie maanden van 2013 daalde een 'order intake' van de Duitse werktuigmachineindustrie met 19%, vergeleken met dezelfde periode in 2012. Onder de gemiddelde daling gaat zowel een teruglopende binnenlandse vraag van -21% als een buitenlandse van -19% schuil. "De schwung is eruit", stelt Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de sectorvereniging VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) in een reactie. "De sector mist momentum."

Meer in detail kwamen 26% minder bestellingen binnen voor verspaningsmachines en zit de omvormingstechniek (plaatbewerking vooral in automobiel) min of meer op het normale voorjaarsniveau.

Nog steeds volgende de Duitse federatie zijn er wel hoopgevende lichtpunten: de vliegtuigindustrie, autobouwers en machinebouwers zouden dit jaar wereldwijd boven het gemiddelde willen investeren, om strategisch geen marktaandeel te verliezen.

Maar voor nieuwe investeringen wordt vooral gekeken naar de Aziatische groeimarkten, met de Chinese - het grootste afzetgebied voor Duitse machines - voorop. Ook de Russische markt wekt hoge verwachtingen omdat de industrie er een inhaalbeweging maakt en volop aan het investeren is in de modernisering van zijn machinepark. De Noordamerikaanse markt stagneert.


GRAADMETER
De Duitse werktuigmachineindustrie geldt als een graadmeter van de economische dynamiek van de hele industrie in Duitsland. De sector stelt bijna 71.000 mensen te werk, en nog in 2012 was er een groei van zowat 10%, tot een omzet van 14,2 miljard euro.