• 30/05/2013

Essent en ZLTO ontwikkelen biomineralenfabriek op duurzame warmte

Een consortium van agrarische partijen is bezig met het opzetten van een biomineralenfabriek op BioBased Economy-park te Cuijk.

Trefwoorden: #biomineralen, #duurzame warmte, #energie, #Essent, #RWE, #ZLTO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Essent )

ENGINEERINGNET.NL -- Deze fabriek gaat voorgedroogde dierlijke mest opwaarderen tot een hoogwaardige biomineralenkorrel. Deze mest komt van veehouders uit Noord-Limburg en Oost-Brabant die in hun eigen scheidingsinstallaties voorgedroogde mest kunnen produceren.

Deze dikke mest gaat in de fabriek verder gedroogd worden. Hiervoor is warmte nodig die Essent gaat leveren. Deze warmte komt vrij bij de opwekking van elektriciteit in de Bio-energiecentrale van Essent.

Op deze manier worden twee reststromen – mest en ongebruikte warmte – aan elkaar gekoppeld om zo een waardevol product te maken. Deze korrels zijn bestemd voor de export naar akkerbouwers elders in Europa.

ZLTO leidt dit project en gaat als eerste aan de slag met het laten ontwerpen van de fabriek. Essent stelt ruimte beschikbaar voor bouw van de fabriek op het te ontwikkelen BioBased Economy-park.

Het ontwerp brengt alle details in beeld voor de vergunningverlening. Ook is het dan mogelijk de precieze kosten en opbrengsten te berekenen. Aan de hand hiervan wordt het definitieve besluit over bouw van de fabriek genomen. Dit zal plaatsvinden in het derde kwartaal van 2013. ZLTO wil begin 2015 de eerste Biomineralen kunnen exporteren.


(LH)

Op de foto: Peter Brouwers (links) voor ZLTO en Nikolaus Valerius voor RWE Generation Nederland ondertekenen de 'letter of intent'.