• 30/05/2013
  • |     BB

Alcon Puurs breidt productie mogelijk uit met biofarmaceutica

Joe Jimenez, CEO van Novartis, bevestigt interesse van groep om te blijven investeren in Alcon Puurs. Mogelijk breidt de productie uit met biofarmaceutica.

Trefwoorden: #alcon, #kris peeters, #novartis, #oogdruppel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Alcon, Joe Jimenez en Kris Peeters )

ENGINEERINGNET.BE – Goed nieuws voor de fabriek van Alcon Puurs. Moederbedrijf Novartis heeft laten weten de mogelijkheid te onderzoeken om de bestaande productlijnen uit te breiden met biofarmaceutica.

Het nieuws werd bekendgemaakt tijdens een bezoek van Novartis CEO Joe Jimenez aan de plant. Hij kreeg daarbij het gezelschap van - onder meer - Vlaams minister-president Kris Peeters en Patrik De Haes, CEO van ThromboGenics en voorzitter van FlandersBio.

Bovendien is Alcon Puurs recent gestart met de distributie van een baanbrekend oogmedicijn ter behandeling van een leeftijdsgebonden zichtbedreigende oogaandoening, gekend onder de namen 'vitreomaculaire tractie' en 'maculair gaatje'.

Via een partnerschap met het Vlaamse ThromboGenics heeft Alcon hiervoor de commerciële rechten buiten de VS verworven. Alcon verdeelt dit medicijn vanuit Puurs over de hele wereld, behalve de VS.

Met de investeringsbereidheid van Novartis in Belgische fabriek lijkt het dus wel goed te zitten. Toch waren kritische geluiden te horen.

Bijvoorbeeld van Janneke van der Kamp, Country President van de Novartis in België: “België blijft dus een bloeiende omgeving voor de biotechindustrie, maar toch willen we de Belgische overheid graag aanmoedigen om een coherent beleid uit te stippelen dat de toegang tot vernieuwende producten voor patiënten in België vergemakkelijkt.”

“Dit is het resultaat van decennialang hard werken om innovatie te stimuleren en de kwaliteit te verbeteren, maar het is vooral dankzij het zorgvuldige vakmanschap van de duizenden mensen die hier de afgelopen 35 jaar gewerkt hebben", aldus Kris Peeters, minister-president van de Vlaamse overheid.

De vestiging van Alcon in Puurs is belangrijk voor moederbedrijf Novartis. De eenheid is uitgegroeid van lokale fabriek tot de grootste productiesite van oogmedicijnen wereldwijd. Er worden visco-elastische materialen en oogdruppels en -zalven gemaakt, die wereldwijd hun weg vinden naar meer dan 120 landen, waaronder Japan en de Verenigde Staten.


ACHTERGROND
Alcon heeft met zijn drie business units – Surgical, Pharmaceutical en Vision Care – het breedste gamma voor oogzorg in de wereld. Het bedrijf is de op een na grootste divisie van de Novartis groep. Het hoofdkantoor bevindt zich in Fort Worth, Texas in de VS. Het bedrijf telt wereldwijd 24.000 werknemers, verdeeld over 75 landen, en de producten van Alcon zijn verkrijgbaar in 180 markten.