• 31/05/2013
  • |     BB

Ongeschoolde arbeiders moeilijker te vinden dan ingenieurs en operatoren

Geschoolde arbeiders en technici zijn moeilijker te vinden dan ingenieurs en machineoperatoren. En, verrassend, dat geldt ook voor ongeschoolde arbeiders, stelt Manpower.

Trefwoorden: #geschoolde arbeiders, #ingenieurs, #machineoperatoren, #Manpower, #technici, #werkgever, #werknemer

Lees verder

HR

( Foto: Manpower, Bekaert )

ENGINEERINGNET.BE -- Uit het jaarlijkse onderzoek van Manpower naar het tekort van talent, blijkt dat Belgische werkgevers minder last hebben van de talentschaarste omdat hun aanwervingen sowieso op een laag pitje staan en er geregeld arbeidsplaatsen worden geschrapt.

Toch heeft nog altijd 22% van de 751 bevraagde werkgevers in België het moeilijk om gekwalificeerd talent te vinden, een cijfer dat voor het tweede jaar op rij daalt (36% in 2011 en 27% in 2012) en heel wat onder het niveau van 2006 zit (42%).

'Maar dat betekent helemaal niet dat het tekort ook kleiner wordt', stelt Manpower. 'De lijst knelpuntberoepen wijzigt nauwelijks met de jaren. Het tekort aan technische profielen ten slotte blijft een chronisch probleem.”

Dat blijkt ook uit de top 10 van knelpuntberoepen. Die wordt nog steeds gedomineerd door de technische profielen, maar – en dat is opmerkelijk - de ingenieurs, geneesheren en machineoperatoren zijn er helemaal uit verdwenen.

De top tien wordt nu aangevoerd door de geschoolde arbeiders (lassers, elektriciens, metselaars, enz.), gevolgd door de technici (onderhoud, productie,…) en de ongeschoolde arbeiders, die verrassend op de derde plaats staan.

Philippe Lacroix wijst op een belangrijke evolutie: “Terwijl het onderscheid in het statuut tussen arbeiders en bedienden vandaag in België ter discussie staat, vervaagt ook de grens tussen handenarbeid (blauwe boorden) en hoofdarbeid (witte boorden) hoe langer hoe meer."

"Een nieuw type van talent maakt zijn opmars: de grijze boord. Hij is het prototype van de zogenaamde kenniswerker (knowledge worker) die de beste talenten van blauw en wit combineert (technische vaardigheden met managementkwaliteiten).

De grey collar - technici, HVAC-technici, mecaniciens, specialisten verwarming en koeling - beschikt over veel kwaliteiten en is dus bijzonder gegeerd.


CITAAT
Managing Director Philippe Lacroix: “De resultaten van onze enquête illustreren duidelijk de malaise in onze arbeidsmarkt waar de kloof tussen eisen en het niveau van de vraag van werkgevers lijkt toe te nemen. Werkgevers zouden er beter aan doen niet langer halsstarrig te blijven zoeken naar de kandidaat die 100% matcht met de verwachtingen, dan wel te focussen op het potentieel van de kandidaat om die vervolgens via opleiding te vervolmaken.”