• 04/06/2013

Bouwsector blijft slabakken: ‹Het is windstil›

Volgens Agoria's Bouwbarometer is overheersende stemming in hele bouwsector, ook bij technologiebedrijven die aan bouw leveren: ‹Het is windstil›. Alleen ruwbouw is iets positiever.

Trefwoorden: #agoria, #bouw, #openbare werken

Lees verder

Nieuws

( Foto: Open Wervendag )

ENGINEERINGNET.BE - De Bouwbarometer maakt elk jaar een grondige analyse van de conjunctuur en de vooruitzichten voor de bouwsector in België.

Wat zijn de cijfers voor 2012? Hoe is 2013 begonnen? En wat kunnen we de komende maanden verwachten? Federatie Agoria presenteerde de resultaten en prognoses voor dit jaar.

Tijdens de presentatie kwam de hele bouwsector aan bod: woningbouw, niet-woningbouw, renovatie, openbare werken en burgerlijke bouwkunde.

Een ding staat vast: het vertrouwen zit op een dieptepunt. De teneur bij de deelnemers tijdens de presentatie kan als volgt worden samengevat: “Het is windstil!”.

Dat is logisch: we zitten momenteel in een historisch lange periode van zachte recessie, blijkt uit de Barometer. De bouw heeft sinds 2011 de neiging te stagneren en gaat er begin 2013 zelfs licht op achteruit.

De bijzonder lage rentevoeten doen het aantal bouwprojecten helemaal niet spectaculair stijgen, stelt Agoria: "Dat is te verklaren door de meer restrictieve houding van de banken, het gebrek aan vertrouwen en de begrotingsmaatregelen die een rem zetten op de overheidsopdrachten."

Zowel de bedrijfsinvesteringen als de gezinsconsumptie blijven vrij zwak. Wat de ondernemingen betreft, wordt verwacht dat de investeringen ten vroegste in 2014 zullen aantrekken.

Een ander kritiek punt is dat er in de hele sector, woningbouw en niet-woningbouw, en meer bepaald in de renovatie, een groot verschil is tussen het aantal aanvragen van stedenbouwkundige vergunningen en het aantal effectief uitgevoerde projecten.

Eén indicator is blijkbaar toch iets positiever, namelijk die van het vertrouwen van ruwbouwbedrijven in de woningbouwsector die de toestand sinds een jaar minder somber inzien.

Samenvattend: bij het afwegen van de negatieve en positieve punten, is de conclusie dat de conjunctuur 'stabiel' maar 'te weinig dynamisch' is.

Op een herstel in 2013 moet naar verluidt dan ook niet worden gerekend. De prognoses van het Planbureau – een gemiddelde groei van 1,5% in 2014 – laten iets meer optimisme toe, of althans minder pessimisme.

Een opmerkelijke tendens – af te leiden uit een rondvraag bij de aanwezige ondernemingen – is dat veel technologieleveranciers aan de bouw stappen ondernemen om technisch complete oplossingen aan te bieden. Sommige gaven zelfs aan daarvoor op zoek te zijn naar joint ventures met andere aanbieders.

'Dat wijst op een ingrijpende verandering in de organisatie maar ook in de mentaliteit van de technologische bedrijven die leveren aan de bouwsector', stelt Agoria.


(bron: Agoria)