• 04/06/2013
  • |     BB

BASF wil tegen 2020 kwart van alle R&D in Azië onderbrengen

Duitse chemieconcern BASF gaat 10 miljard euro investeren in Azië. Maar belangrijker: tegen 2020 moet 25% van alle O&O in die regio plaatsvinden.

Trefwoorden: #azie, #basf, #Brudermüller, #chemie

Lees verder

Nieuws

( Foto: BASF )

ENGINEERINGNET -- BASF heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd voor zijn expansie op de Aziatische markten. Het chemiebedrijf investeert er 10 miljard euro, maar wil tegelijk dat die leiden tot 1 miljard euro minder kosten per jaar. 'Grow smartly' noemt BASF dat zelf. Al bij al zullen de nieuwe investeringen zowat 9.000 nieuwe banen opleveren.

Belangrijker op langere termijn is de mededeling dat de Duitse groep ook méér R&D-activiteiten naar de Aziatische regio wil delokaliseren: tegen 2020 zal zowat 25% van alle onderzoek en ontwikkeling wereldwijd daar gecentraliseerd zijn.

Die intentie zegt veel over de toekomstvisie van het management, want lokale O&O wordt erkend als een zeer belangrijke voorwaarde om de volgende stap te zetten: produceren. Dat gebeurt - zeker in de chemische industrie - bij voorkeur in de nabijheid van waar zich de ontwikkelingskennis over nieuwe (en vaak complexe) processen bevindt.

Een en ander heeft te maken met de sterke focus van multinationals op wat te boek staat als 'de groeimarkten van de toekomst'. Dr. Martin Brudermüller van BASF in dat verband: "De volgende tien jaar wordt Azië de sterkst groeiende markt voor de chemische industrie. Via deze investeringen willen we ons nu al sterk positioneren."

BASF geeft aan dat zijn kenniscentra zich vooral zullen bezighouden met plaatselijke uitdagingen die typisch zijn voor jonge economieën, zoals 'efficiënt grondstoffengebruik, voeding en levenskwaliteit'.