• 06/06/2013

België valt naar plaats 26 op gebied van competitiviteit

In vergelijking met vorig jaar zakt België één plaats in het klassement van de Zwitserse zakenschool Institute for Management Development (IMD), die de mondiale competitiviteit meet.

Trefwoorden: #Agoria, #competitiviteit, #IMD, #ranglijst, #zaak starten

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door Zwitserland, Hong-Kong, Zweden, Singapore, Noorwegen, Canada, de Verenigde Arabische Emiraten, Duitsland en Qatar. Ons land staat nu op plaats 26 van 60 landen. Voorheen had ons land ook al twee plaatsen verloren in de recentste edities van de vergelijkbare WEF- en Doing Business-rangschikkingen.

De drie rapporten meten nochtans de competitiviteit op verschillende manieren.

  • De Wereldbank focust in de Doing Business-index heel erg op reglementen, vergunningen, financiering en andere obstakels die ondernemers moeten overwinnen om een bedrijf te kunnen starten. In de meest recente rangschikking staat België op plaats 33 van 165 landen.
  • Het IMD maakt de oefening breder, en meet bijvoorbeeld ook de kwaliteit van onderwijs en wetenschappelijke infrastructuur. Het instituut houdt ook rekening met de internationale handel. In die rangschikking staat België dus op plaats 26 van 60 landen.
  • Het Wereld Economisch Forum ten slotte legt meer de klemtoon op onderwijs, gezondheidszorg en R&D. Van de drie rapporten scoort België daarom het hoogst in deze laatste rangschikking (plaats 17 van 144 landen).

De drie rapporten bieden eenzelfde overzicht van de Europese economie. Aan de top staan de Scandinavische landen en Zwitserland. Dan komen West-Europese landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Telkens staan die landen vóór België. En telkens staat Frankrijk op het vlak van economische aantrekkelijkheid achter België.

De analyse is in de drie rapporten gelijklopend: België betaalt de prijs omdat er weinig of geen maatregelen worden genomen ter ondersteuning van het concurrentievermogen.

Uit de analyse van het IMD blijkt immers dat ons land daardoor vooral op het gebied van internationale investeringen een zware terugval kende (van de 5de naar de 21ste plaats). Op het gebied van werkgelegenheid is België van de 41ste naar de 43ste plaats gezakt, en ook op het gebied van overheidsfinanciën (53ste) en fiscaal beleid (59ste) scoren we slecht.

Daarentegen staat België op het vlak van onderwijs op de 7de plaats en is het op het vlak van productiviteit en efficiëntie van de 17de naar de 13de plaats gestegen.


(bron: Agoria, foto: Chicago Pneumatic)