• 06/06/2013
  • |     BB

Solvay schrapt 450 jobs in natriumcarbonaat fabrieken

Solvay kondigt plannen aan om diepgaand transformatieprogramma door te voeren in zes Europese natriumcarbonaatfabrieken. Daarbij sneuvelen 450 jobs.

Trefwoorden: #herstructurering, #kristallijn, #Natriumcarbonaat, #overcapaciteit, #Solvay

Lees verder

nieuws

( Foto: Solvay, soda ash plant in Bulgaarse Devnya )

ENGINEERINGNET.BE -- De herstructuringsplannen van Solvay komen niet uit de lucht gevallen. Al eerder liet de onderneming weten aan een strategie te werken om zijn productie van natriumcarbonaat winstgevender en efficiënter te maken.

Natriumcarbonaat is een wit kristallijn product dat hoofdzakelijk wordt gebruikt in toepassingen zoals glas of detergenten.

In Europa heeft volgens Solvay de 'vraag geleden onder de economische teneergang die een structurele overcapaciteit heeft veroorzaakt'. Dat verklaart waarom enkel de Europese vestigingen getroffen worden. In de Green River fabriek in de VS wordt de productie – met beperkte investeringen – zelfs met 12% verhoogd.

Concreet zal de plant voor de productie in Povoa (Portugal) per januari 2014 gesloten worden en zal het bedrijf de capaciteit van Rosignano (Italië) gedeeltelijk afbouwen.

Daar staat tegenover dat het bedrijf naar eigen zeggen 'het volle potentieel zal benutten van zijn synthetische fabrieken in Torrelavega (Spanje) en Devnya (Bulgarije)'. De productie verschuift dus naar efficiëntere installaties.

Concreet zal de plant voor de productie van natriumcarbonaatactiviteit in Povoa (Portugal) per januari 2014 gesloten worden en wordt de productie in Rosignano (Italië) gedeeltelijk afgebouwd.

De Europese herstructureringsmaatregelen zullen naar verluidt ongeveer 450 jobs treffen in 2016, 'waaronder Povoa', aldus het bedrijf.

Doordat de groep veel openstaande vacatures heeft in andere vestigingen, zouden getroffen werknemers een voorkeursbehandelingen krijgen bij de aanwerving.

Solvay in een mededeling: 'Deze maatregelen zullen onze jaarlijkse kostenbasis voor natriumcarbonaat verbeteren met 100 miljoen euro in 2016, vergeleken met 2012'.