• 11/02/2013
  • |     BB

Solvay zwengelt productiecapaciteit van guarderivaten aan

Het Belgische Solvay heeft zijn productiecapaciteit van derivaten van de guarplant met 40% verhoogd. Twee projecten, in VS en China, zijn afgerond. De Franse plant was niet betrokken.

Trefwoorden: #goargom, #guar, #solvay, #vuarbonen

Lees verder

nieuws

( Foto: Solvay )

ENGINEERINGNET.BE – Solvay staat te boek als één van de grootste leveranciers van guarderivaten ter wereld. Het heeft drie fabrieken op drie continenten: in Europa, Noord-Amerika en Azië.

Om zijn positie te versterken, heeft het bedrijf in twee van zijn plants de productiecapaciteit opgedreven. Dat is het geval in Vernon, Texas en in Zhangjiagang in provincie Jiangsu (China). De Europese plant, in het Franse Melle, was niet bij de expansieplannen betrokken.

In de VS gaat het specifiek om producten voor de olie- en de schaliegasmarkt. In China moet de extra output helpen tegemoet te komen aan de regionale vraag naar gesofisticeerde haarverzorgingsproducten.

Guarbonen houden water zeer goed bij en hebben visceuze eigenschappen waardoor ze uitstekende biogebaseerde oplossingen bieden voor een breed toepassingsgebied.

Voorbeelden daarvan zijn de olie- en gaswinning, haarverzorging en formuleringen voor de agrochemie om het wegstuiven van sproeimiddelen tegen te gaan.

Bij schaliegaswinning bijvoorbeeld wordt het gom om zijn visceuze eigenschappen gebruikt als verdikkingsmiddel. Door de hype rond schaliegas steeg de prijs van het guargom, wat ongetwijfeld aan de basis ligt van de capaciteitsuitbreiding.

De guarbonen zelf, de grondstof, stammen vooral uit India, waar Solvay een vijftig jaar (!) durende joint venture heeft lopen met een Indiase leider in guar en guarderivaten. Daardoor zit het qua grondstoffentoevoer veilig.

“Deze uitbreidingsprojecten zijn een belangrijke stap in de uitvoering van ons groeiproject voor 2016”, stelt Emmanuel Butstraen, voorzitter van Solvay Novecare, in een persbericht.