• 07/06/2013

Amsterdam Science & Innovation Award voor Geerten van Nieuw Amerongen

Geerten van Nieuw Amerongen van het Institute for Cardiovascular Research (VUmc) is de winnaar van de Amsterdam Science & Innovation Award 2013.

Trefwoorden: #Geerten van Nieuw Amerongen, #Institute for Cardiovascular Research, #Science & Innovation Award, #Universiteit van Amsterdam, #VUmc

Lees verder

personalia

( Foto: UvA, Fred van Diem )

ENGINEERINGNET.NL -- Geerten van Nieuw Amerongen ontdekte dat een bestaand medicijn tegen kanker zeer effectief is ter vermindering van oedeem (overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel) veroorzaakt door vaatlekkage.

Juryvoorzitter Louise Fresco reikte de prijs, ad 5.000 euro, op woensdag 5 juni uit aan Van Nieuw Amerongen . De jury oordeelde dat zijn inzending, 'Stopping the Flood: Novel Treatment Options for Vascular Leakage and Edema', uitstekend illustreert hoe onderzoek door toeval en scherpe observatie kan leiden tot een innovatieve en goed toepasbare oplossing.

Een van de twee runner-up-prijzen was voor het project Omics2Image van Odile Basedow, Ron Heeren, Chris Rétif en Hans Roeland Poolman, onderzoekers van Amolf, Amsterdam Scientific Instruments en 1&12 Ventures. Zij ontwikkelden een nieuwe detector, de IonPix camera, voor massaspectrometers.

De andere runner-up was Software Energy Footprint Lab van Bo Merkus en Eric Hoekstra van het CleanTech-programma van de HvA. Zij kwamen met een slimme methode om het energiegebruik van software te meten om uiteindelijk een keurmerk op te richten.

Een speciale vermelding was er voor Morris Franken van het Intelligent Systems Lab Amsterdam van de UvA met zijn app Hieroglyph recognition on a smart Phone.


(GL)

ACHTERGROND
De Amsterdam Science & Innovation Award is een jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve idee met een maatschappelijke en/of een commerciële toepassing, voortkomend uit wetenschappelijk onderzoek.