• 10/06/2013

Demonstratiekoffer over machineveiligheid voor scholen

Verband van 8 leveranciers ontwikkelt samen met VDAB demokoffer voor scholen. Daarin zit een miniatuurmachine met de modernste voorzieningen voor machineveiligheid.

Trefwoorden: #demokoffer, #machineveiligheid, #miniatuurmachine, #SafetyPlaza, #scholen, #VDAB

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET -- De partners van SafetyPlaza streven ernaar om het kennisniveau rond machineveiligheid in de markt te verhogen, en hanteren daarvoor 'een pragmatische en innovatieve aanpak'.

"Machineveiligheid is namelijk geen doel, maar een middel om te komen tot een veilige en positieve werksituatie", stellen ze in een mededeling.

In dat kader ontwikkelden de acht samen met de VDAB een demonstratiekoffer, die specifiek voor scholen, bedrijven en opleidingscentra bestemd is.

De 'SafetyCase' is een volledig werkende demo-machine, ondergebracht in een draagbare flightcase met wielen en deksel. De koffer is in een ruime auto gemakkelijk te vervoeren.

Wat de 'demo-machine' interessant maakt, is dat ze beveiligd met allerlei veiligheidsvoorzieningen: mechanische afschermingen, veiligheidssensoren, vergrendeling, plc, touchscreen, hekwerk, noodstop, deurbewaking, deurvergrendeling, toegangscontrole, lichtschermen met muting, detectiematten, tweehandsbediening en lichtzuil.

Alle toegepaste componenten zijn state-of-the-art en voldoen in samenhang aan de hoogste veiligheidsniveau’s PLe en SIL3. Opleidingscentra en scholen zijn er zo zeker van dat ze de modernste technologie in huis halen – iets wat in onderwijs niet altijd evident is.

Het demoproces en de veiligheidsprocessen zijn geïntegreerd in de veiligheidsbesturing. Een HMI touch screen toont een simulatie van het proces. Via de knoppen en het scherm kan men het proces beïnvloeden (start, stop, tweehandsbediening, handbediening, etc.).

Net als bij een echte machine ontvangen leerkrachten een volledige risicoanalyse, technische documentatie en gebruikershandleiding. Alle geldende richtlijnen en normen zijn gevolgd en de machine heeft een CE-markering.

Lil Blommaart van SafetyPlaza: “De koffer wordt in de loop van het jaar in productie genomen. Momenteel hebben we een volledig werkend prototype als demonstratietoestel."

Voorzitter Vladimir Dragosavic: "Ik schat de marktwaarde van een dergelijke samenstelling op 14.000 euro. Maar doordat de componenten en werkuren door de partners tegen absolute nettoprijzen zijn gecalculeerd, hebben we de verkoopsprijs kunnen beperken tot minder dan de helft."

De demokoffer is zowel in België als Nederland verkrijgbaar. Wie interesse heeft kan contact nemen via info@safetyplaza.eu.


ACHTERGROND
Het SafetyPlaza-samenwerkingsverband bestaat uit: ASO Safety Solutions, Axelent, Beckhoff, D&F Consulting, Euchner, Kuka, Leuze electronic, RDL Engineering.