• 11/06/2013
  • |     BB

Manpower Barometer voorspelt sombere zomer voor arbeidsmarkt

Bijna 9 op 10 werkgevers is niet van plan medewerkers te ontslaan in periode tot eind september, maar slechts 4% heeft concrete plannen om er komende kwartaal aan te werven.

Trefwoorden: #Lacroix, #manpower, #manpower barometer

Lees verder

HR

( Foto: Manpower, Philippe Lacroix )

ENGINEERINGNET.BE – De Manpower Barometer voorspelt een sombere zomer voor de Belgische arbeidsmarkt. Slechts 4% van de werkgever geeft aan van plan te zijn om het komende kwartaal medewerkers aan te werven terwijl 7% eerder denkt aan ontslaan.

86% van de werkgevers houdt het op een status-quo en – een sprankeltje hoop: bijna 9 op 10 werkgevers heeft geen concrete plannen om medewerkers te ontslaan in de periode tot eind september 2013.

“Het werkgeversvertrouwen brokkelt af en bereikt zijn laagste peil sinds drie jaar”, zegt Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup België-Luxemburg.

“Momenteel scoren de Belgische tewerkstellingsvooruitzichten onder het Europese gemiddelde en behoort ons land tot de negen Europese landen die als enige een negatieve tewerkstelling verwachten."

Intussen bevestigt een andere enquête, die naar het tekort aan talent, nogmaals dat de kloof tussen vraag en aanbod groter wordt: ondanks de crisis ondervindt nog altijd een op vijf werkgevers moeilijkheden om zijn openstaande vacatures in te vullen.

Lacroix: "Allemaal indicatoren die erop wijzen dat onze arbeidsmarkt dringend meer sociale flexibiliteit moet inbouwen. Dat betekent concreet dat meer mensen de kans moeten krijgen om aan de slag te gaan. Anderzijds moet de kost op arbeid naar omlaag om de concurrentiekracht van de bedrijven te versterken.”

De grote uitzondering: de bouw. De werkgevers in die sector zijn van plan om medewerkers aan te werven (+3). Ook al blijven ze daarmee fors onder de verwachtingen van vorig kwartaal (min 8 punten).


CITAAT
Philippe Lacroix: "“Zullen de (redactie: +3%) werkgevers in de bouw gekwalificeerde werknemers vinden? Immers, uit onze enquête blijkt dat 40% van hen klaagt over het tekort aan arbeidskrachten.”

ACHTERGROND
ManpowerGroup vroeg meer dan 65.000 werkgevers in 42 landen en gebieden naar hun tewerkstellingsvooruitzichten voor de periode tussen en juli en september 2013. In België ging he tom 752 Belgische werkgevers.