• 11/06/2013

FirmTec bouwt eerste 100% groene biodiesel installatie

Het Nederlandse bedrijf FirmTec levert deze maand de eerste installatie die 100% groene biodiesel kan produceren. De opdrachtgever is het Indonesische Waterland.

Trefwoorden: #Bali, #biodiesel, #Camelina Sativa, #duurzame energie, #enzymen, #ethanol, #FirmTec, #groene stroom

Lees verder

Techniek

( Foto: FirmTec )

ENGINEERINGNET.NL -- De biodiesel wordt met behulp van enzymen en ethanol geproduceerd uit olie van de Camelina Sativa plant. Deze methode zorgt voor een veel duurzamere productie van biodiesel.

In het conventionele biodieselproces wordt methanol gebruikt. Dit is een aardolieproduct en daardoor minder duurzaam dan het nieuwe procedé, dat een vinding is van het Duitse Fraunhofer Instituut. Het wereldwijde patent hierop is aangekocht door het Indonesische Waterland.

Waterland teelt in verschillende landen in Azië oliegewassen in combinatie met voedselgewassen (intercropping). Deze gewassen worden op duurzame wijze verbouwd met minimaal gebruik van kunstmatige meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Ook de ethanol, benodigd voor het nieuwe proces, zal door hen zelf worden geproduceerd. Hierdoor produceert het bedrijf binnenkort alle grondstoffen voor de nieuwe groene biodiesel zelf en is het daardoor niet meer afhankelijk van de fluctuerende wereldmarktprijzen voor plantaardige olie en methanol

Half september wordt deze enzymatische biodiesel installatie in Bali in gebruik genomen. Op Bali staan een aantal generatoren die het eiland van stroom voorzien. Eén van deze generatoren zal stroom gaan produceren uit deze nieuwe enzymatische biodiesel.

Op termijn zullen er een groot aantal van deze installaties worden gebouwd om aan de groeiende duurzame energiebehoefte in Indonesië te voorzien. De Indonesische regering is ook bij dit project betrokken en draagt bij aan een snelle invoering van dit type biodiesel.

Begin oktober is er een duurzaamheids conferentie in Bali en Amerikaanse president Barack Obama zal een bezoek brengen aan deze nieuwe installatie.


(GL)