• 12/06/2013
  • |     BB

Air Liquide hoopt op doorbraak rond brandstofcellen in Frankrijk

Air Liquide mag in Frankrijk eerste waterstoftankstation voor heftrucks leveren. Dat project moet Franse overheid (mee) overtuigen om via regelgeving méér waterstoftoepassingen toe te laten.

Trefwoorden: #air liquide, #axane, #brandstofcel, #darchis, #hypulsion, #ikea, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Air Liquide )

ENGINEERINGNET.BE –- Het Franse Air Liquide haalt een mooi referentieproject binnen. Het ontwikkelde tankstations voor waterstof om heftrucks mee aan te drijven, en mag nu bij de Franse tak van de winkelketen Ikea zijn eerste Europese exemplaar installeren. Dat komt op de site van Ikea's logistieke platform in Saint-Quentin-Fallavier nabij Lyon.

Het station moet zo'n 20 heftrucks beleveren die worden aangedreven met brandstofcellen, met een autonomie van acht werkuren. De cellen zijn afkomstig van HyPulsion, een joint-venture die voor 80% eigendom is Axane - een dochteronderneming van Air Liquide - en voor 20% van een ander bedrijf, Plug Power. Dat is wereldwijd één van de grootste producenten van brandstofcellen voor heftrucks.

Het station van Air Liquide levert de waterstof op een druk van 350 bar, waardoor de brandstofcellen binnen de drie minuten worden bijgeladen, claimt Air Liquide: 'Elektrische batterijen door brandstofcellen vervangen levert meer flexibiliteit en productiviteit op dankzij het langere operationele bereik voor gebruikers en de kortere stilstandtijden die nodig zijn voor het opladen'.

De waterstoftechnologie heeft als nadeel vrij complex te zijn. Er wordt al sinds de jaren zeventig aan gewerkt, maar eerst het afgelopen decennium gingen er grotere R&D-budgetten naar toe. Een van de pijnpunten is precies de tankprocedure, die in principe onder hogedruk moet gebeuren, wat om veiligheidsredenen niet evident is. In veel landen is daarom eerst nog een aangepaste regelgeving nodig.

François Darchis, Senior Vice-President van Air Liquide, hoopt op een doorbraak in Frankrijk: "Dankzij de samenwerking met de Franse overheid (redactie: het 'Horizon Hydrogène Energie'-programma) is dit een prima gelegenheid om veranderingen op gang te brengen in de regelgeving om waterstofenergie in Frankrijk toe te laten."

Wereldwijd lopen er momenteel niet zo erg veel heftrucks op brandstofcellen, zowat 3.000. Maar, stelt Air Liquide, 'van het moment dat 10% van alle heftrucks wereldwijd op brandstofcellen zou worden overgezet, komt dit neer op een waterstofmarkt van 7 miljard euro per jaar'. Zoals bekend is, rijven op dat ogenblik de 'early adopters' dan het grootste marktaandeel binnen...