• 18/06/2013

Onderzoeker Erasmus MC ontdekt betere voorspeller hartinfarcten

David Maresca, onderzoeker aan het Nederlandse Erasmus MC, promoveert op een onderzoek naar een nieuwe techniek, die hartinfarcten kan voorkomen.

Trefwoorden: #Biomedical Engineering, #Erasmus MC, #hartfalen, #hartinfarct

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia, normale angiogram )

ENGINEERINGNET -- David Maresca en zijn collega- onderzoekers van de afdeling Biomedical Engineering, ontwikkelden een techniek waarmee ze aderen diep in het hart beter in beeld kunnen brengen.

Met deze zogenaamde ‘speurneus’ is niet alleen te zien of iemand plaque heeft in zijn aderen, maar ook of zich in die plaque nieuwe bloedvaten vormen. Dat is namelijk een belangrijke risicofactor en dus voorspeller voor hartproblemen.

Met de technieken en apparatuur die tot nu toe werden gebuikt, was het nieuw aangelegd micro-adernetwerk niet te zien. Maresca ontdekte dat de netwerkjes wèl te zien zijn als in de aderen een speciaal contrastmiddel wordt gespoten, dat kan doordringen tot in de kleinste vaten.

Vervolgens wordt een lange dunne draad in de kransslagader geplaatst met daarop de speurneus, een piepklein apparaatje dat een speciale vorm van ultraharmonisch geluid laat weerkaatsen en omzet in 3D-beelden.

De ontdekking van Maresca helpen bepalen welke mensen een groter risico lopen op een hartinfarct. Maresca: ‘Dat is belangrijk want bij veel mensen die plotseling een hartinfarct krijgen, zou je al jaren daarvoor in de aderen kunnen zien dat het risico op een infarct toeneemt. We hopen in de toekomst voortijdig te kunnen ingrijpen, waardoor we veel sterfte en invaliditeit kunnen voorkomen.’


(bron: www.erasmusmagazine.nl)