• 20/06/2013

Plasmareiniging verzekert toekomst van cultureel erfgoed

Universiteit Antwerpen en ChemStream spelen belangrijke rol in PANNA-project, het reinigen en conserveren met plasmareiniging.

Trefwoorden: #ChemStream, #cultureel erfgoed, #PANNA-project, #plasmareiniging, #UA, #Universiteit Antwerpen

Lees verder

Techniek

( Foto: Universiteit Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE -- Het reinigen en conserveren van cultureel erfgoed is al heel lang een uitdaging voor wetenschappers.

Met de bestaande technieken kunnen mooie resultaten geboekt worden, maar er is absoluut ruimte voor verbetering.

Al te vaak lopen voorwerpen immers het risico om beschadigd te geraken tijdens een reinigingproces. De Universiteit Antwerpen en het Antwerpse bedrijf ChemStream werken mee aan een nieuwe techniek: de plasmareiniging.

Onder de vlag van PANNA, een Europees samenwerkingsproject, buigen ze zich samen met partners uit Bulgarije, Duitsland en Italië drie jaar lang over een nieuw protocol voor de conservering van cultureel erfgoed.

PANNA staat voor Plasma And Nano for New Age “soft” conservation en houdt de ontwikkeling van een aantal innovatieve coatings en technieken in. Kennisinstellingen en industriële partners slaan op die manier de handen in elkaar.

Die zijn spraakmakend: de PANNA-onderzoekers ontwikkelden bijvoorbeeld een draagbare plasmatoorts voor het reinigen van cultureel erfgoed.

“De techniek heeft het grote voordeel dat de reiniging contactloos kan gebeuren”, vertelt Patrick Storme (Departement Conservatie en Restauratie, Universiteit Antwerpen).

“Het risico op beschadiging van het historische voorwerp is zo veel kleiner. De nieuwe methode werd al met succes toegepast op onder meer de kalksteen van het wereldberoemde Dogenpaleis in Venetië. Daar werd de zwarte aanslag op de stenen verwijderd. Met deze nieuwe methode kunnen ook oude glasnegatieven en verzilverde daguerreotypies behandeld worden.”

ChemStream ontwikkelde een beschermcoating voor steen, metaal en muurschilderingen. Die coating is ‘superhydrofoob’ en combineert een aantal merkwaardige eigenschappen: waterafstotend, voldoende ademend voor waterdamp en verwijderbaar via een plasmabehandeling.


(GL)