• 25/06/2013

Tuibrug succesvol over Gentse Ringvaart geschoven

Vorig weekend werd de 3500 ton zware tuibrug over de Gentse Ringvaart geschoven. Hiermee is een belangrijke nieuwe stap in het sluiten van de ring rond Gent gezet.

Trefwoorden: #agentschap wegen en verkeer, #Gent, #Hilde Crevits, #R4, #Ringvaart, #Tuibrug

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agentschap Wegen & Verkeer, schetsontwerp van de brug )

ENGINEERINGNET.BE -- Project R4 Zuid De tuibrug over de Ringvaart is één van de 15 werfzones van het project R4 Zuid, dat de mobiliteit, de economische ontwikkeling en de leefbaarheid in en om Gent moet verbeteren.

Het plaatsen van de brug is een belangrijke schakel binnen dit project: de brug zorgt namelijk voor een nieuwe verbinding tussen de Gentse binnen- en buitenring. In een later stadium zal deze brug aansluiten op de nieuwe rotonde aan het voetbalstadion van KAA Gent en op het op- en afrittencomplex aan het Scheldekanaal in Zwijnaarde.

In mei 2012 startte AWV met de werkzaamheden in functie van deze brug. Het gaat om een tuibrug of kabelbrug waarbij het brugdek via kabels opgehangen wordt aan een pyloon.

Om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken werd ervoor gekozen de brug eerst op te bouwen naast de rijweg en pas later op zijn plaats te schuiven.

Midden maart 2013 werd de 40 meter hoge pyloon succesvol over de brug gehesen en aan de liggers van het brugdek gemonteerd. Nu de brug volledig gebouwd is, is het moment gekomen om deze op zijn plaats te schuiven.

De brug van 3500 ton werd met behulp van platformwagens en schuifschoenen tot aan de rand van het water geschoven. Vervolgens is de brug op een drijvend ponton gereden, dat al varend, tegen een snelheid van 10 meter per uur, de brug naar zijn uiteindelijke bestemming heeft gebracht.

Na de schuifoperatie zal de tuibrug nog niet beschikbaar zijn voor het verkeer. Zowel de brug als het aansluitende wegennet moeten eerst verder afgewerkt worden.

Van zodra de brug verplaatst is, beschikt de aannemer over voldoende ruimte om verder te werken aan de nieuwe rotonde ter hoogte van het voetbalstadion van KAA Gent.

Later volgt ook het nieuw op- en afrittencomplex aan het Scheldekanaal in Zwijnaarde. Begin 2014, wanneer het project R4 zuid is afgerond, zullen de eerste auto’s en fietsers over de tuibrug rijden.


(GL)

Tuibrug in cijfers:

  • De tuibrug is 135 meter lang en weegt meer dan 3500 ton.
  • De brug moet 115 meter verplaatst worden en 30 cm zakken.
  • Het schuiven van de brug gebeurt aan een snelheid van 10 meter per uur.
  • Elke platformwagen is 14 meter lang en telt 20 wielen.
  • Elke schuifschoen is 5 meter breed en moet een gewicht van 500 ton dragen.