• 28/06/2013

Inkrimping arbeidsmarkt voor studenten deze zomer

De nieuwste studie 'studenten en werk' van Randstad toont onder meer aan dat er 10% minder arbeidsplaatsen voor studenten zullen zijn deze zomer.

Trefwoorden: #interim, #Randstad, #studentenjob, #studie, #tijdelijk, #vakantiewerk

Lees verder

HR

( Foto: EMO )

ENGINEERINGNET.BE -- Tot nog toe hield de arbeidsmarkt voor studenten goed stand. Daar waar er op de totale arbeidsmarkt netto jobs verloren gaan, was dit niet het geval voor de studenten.

Bij interimbureau Randstad, met vorig jaar 45 000 studenten aan het werk, werden in de eerste jaarhelft zo’n 5% meer uren studentenarbeid verricht. Dit betekent dat de nieuwe studentenwetgeving nog steeds een positieve invloed heeft op studentenarbeid.

Voor de zomervakantie is de marktleider minder optimistisch. Er wordt geschat dat de markt met zo’n 10% zal inkrimpen. Heel wat grote industriële bedrijven die traditioneel veel beroep doen op studenten tijdens de zomermaanden hebben aangekondigd dit deze zomer niet te doen.

Vorig jaar werkten maar liefst 84% van alle studenten tussen 15 en 25 jaar. Werken wordt in deze ruim beschouwd. Het gaat zowel om betaalde arbeid in een bedrijf of instelling maar ook om klusjes en vrijwilligerswerk.

Liefst 70% van de studenten werkte tijdens de zomermaanden. Ongeveer de helft werkte tijdens het schooljaar, een kleine helft verdiende geld met het uitvoeren van klusjes zoals babysitten.

Al dat betaald werken verhindert één op drie studenten niet om vrijwilligerswerk te doen. Studenten die betaald werk doen verrichten meer vrijwilligerswerk dan zij die dit niet doen.

Het aandeel studenten die zegt zonder arbeidscontract te werken stabiliseert op 16%. Bij -18 jarigen loopt dit op tot 30%. Zwartwerk komt vooral bij heel kleine bedrijven en in de horeca.


(GL)