• 01/07/2013

Barometer technologische industrie opnieuw gezakt in juni

De NBB-barometer van de technologische industrie is in juni gezakt en teruggevallen op het gemiddelde niveau van de negen laatste maanden.

Trefwoorden: #Agoria, #ICT, #NBB-barometer, #technologie, #technologie barometer

Lees verder

Techniek

( Foto: IBM )

ENGINEERINGNET.BE -- Een echte verbetering van de activiteit in onze sectoren ligt dus niet in het verschiet.

Aan de basis van deze terugval ligt vooral de indicator van de beoordeling van de voorraden, want de andere indicatoren veranderen weinig.

De barometer gaat in alle sectoren meer of minder achteruit, behalve in elektro en ICT-productie.

De stijging van de barometer van de technologische industrie in mei werd in juni ongedaan gemaakt. Hij valt daardoor terug op het gemiddelde niveau van de negen laatste maanden en ligt nog altijd 10 tot 15 punten onder het langjarig gemiddelde.

De bedrijfsleiders in onze sectoren blijven weinig optimistisch over de conjunctuur. Een echte opleving ligt dan ook niet in het verschiet, maar een terugval is evenmin aan de orde.


Synthetische conjunctuurcurve in de technologische industrie

De zwakke vraag is een van de factoren waarover de bedrijven zich het meest zorgen maken. Na een bijna ononderbroken terugval gedurende twee jaar is deze indicator nu in een stagnatiefase gekomen.

Het is momenteel echter niet duidelijk wanneer daar een einde aan zal komen. De jongste vier maanden blijft hij vrijwel op hetzelfde peil.

De indicator van de vraagvooruitzichten voor de komende drie maanden biedt ook weinig perspectief. Zijn verloop wordt gekenmerkt door lichte schommelingen zonder duidelijke richting, waardoor hij sedert begin dit jaar stagneert.


Beoordeling van het orderboek

Maar de indicator die de barometer in juni het meest heeft doen zakken, is de beoordeling van het voorraadniveau.

Die heeft zich een jaar lang op een behoorlijk peil weten te handhaven, maar is nu 5 punten gedaald tot in de buurt van zijn langjarig gemiddelde.

De indicator van de werkgelegenheidsvooruitzichten heeft ook terrein moeten prijsgeven, zij het in mindere mate.

Een positief saldo betekent dat de bedrijfsleiders de voorraden groter dan normaal vinden en wijst dus op moeilijkheden om de producten af te zetten.

In de verschillende sectoren van de technologische industrie is de barometer veelal ook gezakt. Elektro en ICT-productie zijn de enige sectoren waar dat niet het geval is. In de andere sectoren is de curve meer of minder gedaald.


Beoordeling van het voorraadniveau

Voor metalen en materialen en metaalproducten blijft de barometer daardoor zeer laag en zijn er geen tekenen die op een verbetering wijzen.

Voor de andere sectoren is de trend van de jongste maanden veeleer gunstig, al staat geen enkele barometer op een niveau dat bij een meer dynamische ontwikkeling van de activiteit hoort.


(bron en illustraties: Agoria)