• 09/07/2013

Helft Belgische ingenieursbureaus ziet toekomst 'met angst' tegemoet

De schrik zit er in bij de Belgische ingenieursbureaus: 1 op 2 ziet de toekomst somber in, meldt brancheorganisatie ORI: minder omzet, opdrachten, personeel en méér zorgen om de kasstroom.

Trefwoorden: #economische crisis, #EFCA, #ingenieur, #ingenieursbureaus, #ORI

Lees verder

Nieuws

( Foto: ORI, Bernard Gilliot )

ENGINEERINGNET.BE -- De economische crisis houdt lelijk huis bij de Belgische ingenieursbureaus en naar verwachting zit men nog niet eens in het oog van de storm.

De barometer 2013 van ORI peilde naar de individuele prestaties en verwachtingen van haar leden. De resultaten van deze halfjaarlijkse bevraging werden vergeleken met de cijfers van een gelijkaardige enquête van de EFCA - de Europese federatie van organisaties van de advies- en ingenieursbureaus - en legde zo de specifieke pijnpunten van de ingenieurssector in België bloot.

Bernard Gilliot, voorzitter van ORI: “Zowel de omzet, het aantal nieuw binnengerijfde opdrachten, als het personeelsbestand van ingenieursbureaus in België gingen er in de tweede helft van 2012 op achteruit. Vergeleken met de Europese cijfers doet ons land het weliswaar minder slecht, alleen zijn de verwachtingen voor de toekomst opvallend pessimistischer dan die van onze Europese collega’s."

“De impact van de crisis was eind vorig jaar reeds sterk voelbaar, maar meer dan de helft van de Belgische ingenieursbureaus vreest toch dat er in 2013 minder werk zal zijn en dat de inkomsten nog verder zullen dalen."

"Tot nu toe werd namelijk nog ‘geteerd’ op de orderboeken van vorige jaren. Dit voedt bijgevolg de overtuiging dat de crisis in België zijn hoogtepunt nog moet bereiken.”

In deze barre economische tijden krijgen de ingenieursbureaus naar verluidt nog een bijkomende financiële druk te verwerken: de laattijdige betalingen door de publieke en privésector.

Geen enkel ingenieursbureau ziet zijn factuur binnen de 30 dagen betaald en ongeveer 70% moet langer dan 60 dagen wachten op een betaling door de publieke overheid - terwijl de wet nochtans een maximale termijn van 50 dagen voorschrijft.

Dit brengt de kasstroom en bijgevolg het beleid en de kwaliteit van de geleverde diensten in gevaar: het verschuldigde geld blijft immers uit, maar de vaste kosten zoals personeel, belastingen, leveranciers e.d. moeten wel tijdig betaald worden.

In dit opzicht is het dus niet verrassend dat er het voorbije halfjaar in de Belgische ingenieurssector meer werknemers werden ontslagen dan aangeworven, aldus ORI.

Op Europese schaal zijn de Scandinavische landen duidelijk de beste leerlingen van de klas. Hun toekomstperspectieven zijn uitgesproken rooskleurig door hun voortrekkersrol op vlak van duurzaamheid. Ook in België ligt de focus steeds meer op duurzaamheid. 'Hopelijk kan ons land op termijn zo het optimisme en relatieve succes van Scandinavië evenaren', stelt ORI.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
ORI is de brancheorganisatie van advies- en ingenieursbureaus in België. Ze vertegenwoordigt een zeventigtal bureaus met globaal 5.000 werknemers die jaarlijks projecten ondersteunen en voorbereiden ter waarde van 10 miljard euro aan investeringen.