• 11/07/2013

Energiebedrijf Eneco sluit grootste groenlening ooit

ING Groenbank, ASN Groenprojectenfonds en Triodos Groenfonds lenen 100 miljoen euro aan Eneco voor de financiering van duurzame projecten.

Trefwoorden: #ASN Groenprojectenfonds, #duurzame projecten, #Eneco, #energiebedrijf, #ING Groenbank, #Triodos Groenfonds, #zonne-energie

Lees verder

nieuws

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.NL -- Eneco investeert veel geld in projecten voor het opwekken van duurzame energie. In 2012 gaf het energiebedrijf hier al ruim 700 miljoen euro aan uit.

Daarbij gaat het om windenergie op land of zee, waterkracht, zonne-energie en biomassa. Doel is om tot een volledig duurzame energievoorziening te komen.

Enkele voorbeelden zijn een windpark bij Fujifilm in Tilburg, een installatie voor Warmte-Koude-Opslag (WKO) voor nieuwbouwwijk Hoog Dalem in Gorinchem en een collectieve zonne-energie-installatie ’t Breed in Amsterdam.

De nu net uitgegeven groenlening heeft een lage rente en wordt mogelijk gemaakt door de Regeling Groenprojecten van de Nederlandse overheid.

Deze regeling heeft een budget van 5 miljard euro. Nieuwe investeringen van Eneco in duurzame energie krijgen hierdoor een belangrijke stimulans, zo stelde Guido Dubbeld, CFO van Eneco.

De Regeling Groenprojecten is een heel kosteneffectief instrument om gestelde milieudoelen te realiseren, aldus een recent rapport van onderzoeks- en adviesbureau CE Delft.

Dit onderzoek is afgelopen maandag in Den Haag aangeboden aan staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

CE Delft deed onderzoek naar de duurzaamheidswinst en economische winst van de Regeling Groenprojecten. Het werd uitgevoerd in opdracht van het Beraad Groenfondsen van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de Regeling Groenprojecten kan bijdragen aan het realiseren van de kabinetsdoelstelling om in 2020 16 procent energie uit duurzame bronnen te halen. Het zorgt namelijk voor een besparing op de kosten voor milieubeleid en het genereert kapitaal dat geoormerkt is voor duurzame initiatieven.


(LH)

Klik hier om het onderzoeksrapport CE Delft is hier te lezen.