• 12/07/2013

Odoreader spoort blaaskanker vroegtijdig op

Wetenschappers ontwikkelen apparaat dat blaaskanker vroegtijdig opspoort.

Trefwoorden: #blaaskanker, #Odoreader, #University of Liverpool

Lees verder

Nieuws

( Foto: University of Liverpool, Odoreader )

ENGINEERINGNET -- Britse biotechnici en artsen ontdekken een methode die blaaskanker vroegtijdig kan opsporen.

Ze ontwikkelden een apparaat de zogenaamde 'Odoreader' die de ziekte kan opsporen aan de hand van de geur van de urine.

De wetenschappers lieten zich inspireren door het reukorgaan van een hond. Getrainde honden kunnen namelijk vaststellen aan de hand van urine of een persoon blaaskanker heeft.

De biotechnici bouwden een apparaat waarin een urinemonster tot 100°C wordt verhit, waarna een sensor de diverse vrijkomende gassen uit de urine registreert. De mechanische ‘neus’(Odoreader) bouwt vervolgens een chemisch profiel op van de urine.

De chemische samenstelling verschilde bij personen met blaaskanker zo significant van gezonde proefpersonen, dat het apparaat bij quasi alle 98 proefpersonen een juiste diagnose stelde.

Alleen al in de lage landen wordt jaarlijks bij 5200 personen blaaskanker vastgesteld. De overgrote meerderheid hiervan zijn mannen.

Indien de ziekte niet in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt kan de blaasspier aangetast worden. Dit vergroot de kans op uitzaaiingen en slecht afloop significant.

Na de behandeling krijgen blaaskankerpatiënten te maken met regelmatige controle door middel van cystoscopie. Bij deze methode kijkt de uroloog in de blaas met een camera dat in de plasbuis wordt aangebracht. Met deze dure en onprettige methode gaan artsen na of de kanker niet terugkeert.

De Odoreader heeft slechts een urinemonster nodig om een betrouwbare conclusie te trekken en zou daardoor een veel goedkoper en prettiger alternatief voor de controle kunnen zijn.


(LVD)