• 22/07/2013

EU BRIDGE steunt biobased producten met 3,8 miljard euro (+video)

Het Biobased Industries Consortium heeft samen met de Europese Commissie de Publiek-Private Samenwerking BRIDGE opgezet voor de ontwikkeling van biobased producten in Europa.

Trefwoorden: #Avebe, #biobased, #Biobased Industries Consortium, #Cosun, #EU BRIDGE, #FrieslandCampina, #LambWestonMeijer

Lees verder

Nieuws

( Foto: Stora Enso, papierafval )

ENGINEERINGNET - Doel is met deze gelden de invoering van biobased producten te versnellen. Om dit te realiseren is meer onderzoek, innovatie en de implementatie daarvan nodig.

Dit creëert banen en stimuleert de Europese economie. BRIDGE is onderdeel van het 'Innovation and Investment Package' van de Europese Commissie dat onlangs in Brussel werd vrijgegeven.

Strategie is om verschillende sectoren samen te brengen en nieuwe waardeketens te vormen. Denk daarbij aan de land- en tuinbouw, de chemie, de energiesector en de verpakkingenindustrie.

Het accent ligt daarbij op het gebruik maken van onbenut potentieel van biomassa. Door het opzetten van een Europees samenwerkingsverband kunnen deze verbindingen nu ook op Europees niveau plaatsvinden.

Het BIC is een cross-sectorale groep van achtenveertig grote en kleine bedrijven, waarbij het Dutch Biorefinery Cluster als een van de Nederlandse partners zeer actief is.

Dit cluster bestaat al ruim zes jaar en heeft ondere andere als lid Avebe, Cosun, FrieslandCampina, LambWestonMeijer, Productschap Akkerbouw, Productschap Tuinbouw, en de Vereniging Nederlandse Papier- en Karton industrieën.

BRIDGE kan een belangrijke, financiële steun geven aan bedrijven die zich richten op biobased producten. Veel zijn gevestigd in Noord-Nederland, een regio waarvan de economie een stimulans zeker kan gebruiken.'


' (LH)

FOTO
Cellulosegrondstoffen - zoals papierafval - lijken een goede koolhydraatbron te zijn voor de 2e generatie biobrandstoffen en ‘groene’ chemicaliën (bioethanol, butanol, etc)


Video: