• 23/07/2013

Revolutionair mes herkent kankercellen tijdens operatie

Wetenschappers ontwikkelen een chirurgisch mes dat kankercellen onmiddellijk herkent door chemische stoffen in de rook te analyseren.

Trefwoorden: #Iknife, #Imperial College London, #Zoltan Takats

Lees verder

nieuws

( Foto: Imperial College London )

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers van de 'Imperial College London' hebben een chirurgisch mes ontwikkeld dat tijdens een operatie kankercellen onmiddellijk herkent.

Het weefsel wordt vandaag nog uitgesneden en tijdens de operatie naar een labo gebracht. Hier krijgt de chirurg dan minstens een half uur later uitslag om alzo te achterhalen of het verwijderde weefsel al dan niet kankercellen bevat. Dit is tijdrovend en kostelijk.

Bij de huidige methode kan de chirurg zich er ook niet altijd van vergewissen of hij alle kankercellen verwijdert heeft of niet. De patiënt wordt meestal ook langer onder narcose gehouden omdat het labo noodzakelijke testen moet uitvoeren.

Bij het nieuw ontwikkelde intelligent mes krijgt de chirurg deze levensnoodzakelijke info onmiddellijk. Het zogenoemde iKnife maakt gebruik van elektrische stroom om weefsel te verwarmen, waardoor het bloedverlies tijdens het snijden binnen de perken blijft.

Tijdens het snijden komt rook vrij. Bij de huidige operaties wordt de rook direct afgezogen en dus verwijderd, maar onderzoeker Zoltan Takats bedacht in de rook wel eens belangrijke informatie kon bevatten over het weefsel waar het mes op dat moment in sneed.

Verschillende soorten cellen produceren namelijk duizenden metabolieten die, afhankelijk van het type cel, in verschillende concentraties voorkomen. Door te kijken welke chemische stoffen in de rook zitten, kan dus perfect achterhaald worden uit welke soort cellen het weefsel bestond.

Het intelligent mes is veelbelovend aangezien er bij een reeks van 91 testpersonen voor 100% werd achterhaald of het ingesneden weefsel al dan niet kankercellen bevatte. Dit heeft als voordeel dat de chirurg quasi alle kankercellen kan verwijderen, waardoor de levenskansen van de patiënt significant verhogen.


(LVD)