• 31/07/2013

Participatie Trans-Adriatisch Pijpleiding van strategisch belang voor Fluxys

Fluxys neemt participatie van 16% in het project ‘Trans Adriatic Pipeline’, dat aardgas vanuit Azerbeidzjan naar Europa zal vervoeren via de zuidelijke corridor.

Trefwoorden: #fluxys, #nabucco, #Peeraer, #snam, #tap, #Trans-Adriatisch Pijpleiding, #Trans Adriatic Pipeline

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nordstream, aanleg typische aardgasleiding, in dit geval Opal-project )

ENGINEERINGNET.BE – De beheerder van het aardgasnet Fluxys laat weten te participeren in de Trans-Adriatisch Pijpleiding, ‘TAP’. Die buis zal in de toekomst via Griekenland, Albanië en de Adriatische Zee aardgas vervoeren van het Shah Deniz II-gasveld in Azerbeidzjan naar Italië.

Walter Peeraer, gedelegeerd bestuurder van Fluxys: “Door aandeelhouder te worden in TAP tonen we ons vertrouwen in een belangrijk leidingproject dat nieuwe gasstromen naar Europa brengt. Als infrastructuurbedrijf wil Fluxys de markten aan elkaar koppelen om de bevoorradingszekerheid en bronnendiversificatie te vergroten.”

De participatie is van strategisch belang voor de beheerder. Fluxys ging namelijk al een partnerschap aan met het Italiaanse aardgasinfrastructuurbedrijf Snam, met als doel samen projecten op te zetten om aardgas vanuit Italië - waar de TAP-gasleiding aankomt - naar onder andere België te pompen.

Peeraer: “Ons partnerschap met Snam en onze gezamenlijke project om gasstromen in omgekeerde richting aan te bieden van Italië naar Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk, liggen in dat opzicht perfect in het verlengde van het TAP-project, dat zo de Europese verbruikersmarkt koppelt aan de grote gasvelden in de Kaspische regio.”

Er was oorspronkelijk nog een andere gasleiding als concurrent in de running om de gasvelden in de Kaspische regio te verbinden met Europa: Nabucco West. Die pijpleiding haalde het uiteindelijk niet.


(Bert Belmans)