• 31/07/2013

Geveke overgenomen door Japanse pompenbouwer Lewa-Nikkiso

De Nederlandse leverancier van pompen en systeemintegrator Geveke is overgenomen door het Japanse Nikkiso. De overname moet Nikkiso's Lewa-tak versterken.

Trefwoorden: #compressor, #geveke, #lewa, #Lewa-Nikkiso, #Nikisso, #overname, #pomp

Lees verder

Nieuws

( Foto: Geveke )

ENGINEERINGNET – De Japans-Duitse pompenbouwer Lewa-Nikkiso heeft eind juli 2013 de in 1874 opgerichte Nederlandse handelsmaatschappij Geveke ingelijfd. Dat was tot nu in handen van ABN Amro Participaties en het management.

Het Duitse Lewa, zelf in 2009 overgenomen door het in Tokio gevestigde Nikkiso, richt zich met zijn procespompen, meetapparatuur en complete meetsystemen voor vloeistoffen naar eigen zeggen steeds meer op olie- en gasmarkt. Via de acquisitie van Geveke willen de Japanners de positie van hun combinatie met Lewa in de olie- en gasmarkten verstevigen. De Nederlanders staan in die branches sterk met de engineering en verkoop van geïntegreerde pomp- en compressorsystemen.

Uit de officiële mededeling: ‘Geveke telt veel grote conglomeraten in de olie- en gassector onder zijn klanten (redactie: bijvoorbeeld Royal Dutch Shell, Petrobras en Dow Chemical). Hun pomp- en compressorsystemen wordt zowel in on- als offshore voorbereidingsinstallaties gebruikt, bijvoorbeeld voor EOR (Enhanced Oil Recovery) of voor lokale stikstofproductie’.

In december 2012 stelde Geveke 240 mensen te werk, goed voor een zakencijfer van 61 miljoen euro. De bestaande structuur en het management van Geveke zouden onveranderd blijven. Het overnamebedrag werd niet bekendgemaakt.

De overnamehonger van Nikisso dateert van 2006, toen het Japanse bedrijf een drastische koerswijziging doorvoerde en zijn heil ging zoeken in ‘snelgroeiende’ overzeese markten.


(Bert Belmans)