• 05/08/2013

TomTom koopt Spaanse Coordina als eerste stap tot uitbreiding

Coordina is actief als leverancier van diensten voor verkeersmanagement. TomTom verwacht dat de Spaanse markt hard zal groeien in de komende jaren.

Trefwoorden: #Coordina, #diensten, #overname, #TomTom, #verkeersmanagement

Lees verder

Nieuws

( Foto: TomTom )

ENGINEERINGNET -- Onlangs maakte TomTom bekend het Spaanse Coordina over te nemen, maar het bedrijf wilde geen financiële details verstrekken. Volgens het bedrijf versterkt deze koop de positie van TomTom als Europa's snelst groeiende dienst voor wagenparkbeheer, geleverd als webgebaseerde 'Software as a Service' (SaaS).

De koop van Coordina maakt het voor TomTom mogelijk de Spaanse markt te betreden met de eigen producten. Het geeft toegang tot een bedrijf met een zelfde cultuur en een sterk, lokaal netwerk van verkooppunten en dienstverlening.

De Spaanse markt voor de producten van TomTom is omvangrijk en wordt nu nog voor een heel groot deel niet bedient. Vandaar dat TomTom een sterke groei van de omzet in Spanje verwacht te realiseren in de komende jaren.

Het in 2000 opgerichte Coordina (Gestion Electronica Logistica, S.L.) is in Spanje marktleider waar het gaat om verkeersmanagementdiensten. Het bedrijf heeft kantoren in diverse Spaanse plaatsen, waaronder Barcelona en Madrid.

Ook heeft Coordina dochterondernemingen in Mexico en Chili en verkooppunten in Duitsland en Portugal. Het bedrijf stelt op zijn website dat de omzet meer dan 6 miljoen euro bedraagt. In 2011 telde Coordina circa 70 werknemers wereldwijd.

Door de overname heeft TomTom toegang tot de 27.000 abonnementen van Coordina, waardoor TomTom zijn producten nu levert aan in totaal meer dan 300.000 vehikels, en daarmee 25.000 klanten bedient.

TomTom gaat mogelijk meer overnames doen. Het bedrijf laat met de acquisitie van het Spaanse Coordina zien dat het zijn balans wil inzetten, aldus analisten van SNS Securities. SNS schat dat TomTom niet meer dan 14 miljoen euro heeft betaald voor Coordina, wat het tot de tweede kleine overname van TomTom maakt in een korte periode.


(LH)