• 08/08/2013

Eerste elektrische auto ter wereld van met carbonvezel versterkt plastic

BMW hield onlangs de wereldpremière van de nieuwe BMWi3 in Londen, New York en Beijing, een wagen die het bedrijf presenteert als een heel nieuwe kijk op mobiliteit.

Trefwoorden: #BMW, #carbonvezel, #elektrische auto, #hybride, #i3, #plastic

Lees verder

Nieuws

( Foto: BMW )

ENGINEERINGNET -- Deze auto is uniek omdat het de eerste massa geproduceerde wagen is van een met carbonvezel versterkte plastic opbouw op een aluminium frame.

Carbonvezel is een lichtgewicht materiaal dat toch nog erg sterk is. Het gewicht van de nieuwe BMWi3 is daardoor teruggebracht naar ongeveer 1250 kilo.

Dit zorgt ervoor dat het brandstofverbruik minder is en tevens de CO2-uitstoot lager is.

Het bereik van de BMWi3 ligt rond de 150 km. Dit is te verdubbelen door gebruik te maken van een ritverlenger: een compacte 650 cc tweecilinder benzinemotor die de accu's als een generator oplaadt.

Dit geeft de BMWi3 een totaal bereik van 300 kilometer. Zelfs met deze ritverlenger produceert de BMWi3 een CO2-uitstoot van minder dan 20 gram per kilometer.

De nieuwe BMWi3 krijgt een 125 kW/170 pk elektromotor. De auto komt direct vanuit stilstand op gang: in minder dan vier seconden schiet de BMWi3 van 0 naar 60 kilometer per uur en 100 kilometer per uur wordt in slechts 7,2 seconden bereikt. De elektrische motor zorgt voor een vrijwel geruisloze rijbelevenis.

De energievoorziening van de wagen berust op een speciaal ontwikkelde hoog-voltage 22-kWh lithium-ion accu, die zeer energie-efficiënt is. Op de HV-accu wordt 8 jaar of 100.000 km garantie gegeven.

De accu is in maximaal 8 uur volledig opgeladen. Met de optioneel verkrijgbare Wallbox Pure wordt de laadduur met ongeveer 30% verkort, tot maximaal 6 uur.

Met het Driving Assistant Plus-pakket waarschuwt de BMWi3 tijdig voor dreigende botsingen en zorgt het in het stadsverkeer en in de file automatisch voor de juiste afstand en rijsnelheid. De parkeerhulp maakt van het inparkeren kinderspel, desgewenst geheel zelfstandig.

BMW organiseert vanaf 31 augustus tot half september een voorbezichtiging van het nieuwe model, waarvoor via hun site is te reserveren. De BMWi3 is vanaf november leverbaar voor een prijs vanaf 35.000 euro.


(LH)

Video: