• 12/08/2013

Vlaams energiebeheersysteem voor McDonalds in India

Dit is Belgisch. Het jonge startersbedrijf Nanogrid uit Erembodegem mag zijn nieuwe energiebeheersysteem bij McDonalds in India plaatsen.

Trefwoorden: #energiebeheersysteem, #Nanogrid

Lees verder

nieuws

( Foto: Wikipedia, voorbeeld van een slimme energiemeter )

ENGINEERINGNET.BE -- Om concurrentieel te zijn is het in de huidige tijd belangrijk voor een bedrijf om de kosten onder controle te kunnen houden. Zo is de energiekost één van de kosten die zeer zwaar door weegt op de productiviteit van een bedrijf.

Het jonge startersbedrijf Nanogrid uit Erembodegem kwam op het idee om een systeem te ontwikkelen dat de gebruiker te allen tijde kan raadplegen en waardoor afwijkingen in het energieverbruik onmiddellijk vaststelbaar zijn.

Er zijn al systemen op de markt die bij de opname van de meterstanden vertellen dat er een afwijking is in het verbruik, maar dit is meestal één keer per jaar. Het jonge Nanogrid gaat een stap verder en ontwikkelde een datalogger en software om de energiekost continu onder controle te houden. Oprichter Joost De Smedt schakelde hiervoor zijn zoon Ywein in. Die schreef de laatste twee jaar algoritmes waarop de software van Nanogrid draait.

Het nieuwe softwaresysteem analyseert de energiegegevens van een bedrijf en stelt deze via het webplatform beschikbaar. Hierdoor kan de klant continu het verbruik op zijn computer, smartphone of tablet nagaan en kan hij dadelijk bijsturen indien er zich een significante afwijking voordoet.

De software vertrekt zo veel mogelijk van de vragen van de markt en van de prijs die bedrijven aan zo’n dienst willen spenderen. “Bedrijven zijn bereid er 2 tot 3 procent van hun energiefactuur voor te betalen”, dixit Joost De Smedt.

“We werken met maandabonnementen met een looptijd van drie jaar, die ongeveer 60 à 70 euro per maand kosten. Daarbij komen de eenmalige kosten om het Nanogrid-systeem te installeren; die kunnen variëren van 500 tot 2000 euro.

Het jonge bedrijf mocht in de Belgische vestigingen van Ava Papierwaren en Holiday Inn al een toestel installeren dat het verbruik van water, elektriciteit en gas meet.

Hier bovenop haalde het bedrijf een contract binnen om 600 vestigingen van McDonalds in India te voorzien van hun nieuwe tool. Dat de Aalstenaar McDonalds India als klant binnenhaalde, was eigenlijk niet gepland.

“Onze Nanogrid-toestellen worden geassembleerd in India. Het bedrijf waarmee we daar samenwerken, stelde voor de toestellen te installeren bij McDonalds."


(LVD)