• 19/08/2013

Gimv doet belang in medische firma Endosense van de hand

Investeringsmaatschappij Gimv verkoopt belang in Zwitserse medisch technologiebedrijf Endosense aan St.Jude Medical.

Trefwoorden: #endosense, #gezondheid, #gimv, #medisch, #St.Jude Medical

Lees verder

research

( Foto: Endosense )

ENGINEERINGNET.BE -- Gimv laat weten dat het zijn belang in het Zwitserse Endosense heeft verkocht aan St.Jude Medical, een op Nasdaq genoteerd fabrikant van medische apparatuur.

Endosense is een medisch technologiebedrijf dat zich richt op het verbeteren van de effectiviteit, veiligheid en toegankelijkheid van de kathederablatie voor de behandeling van hartritmestoornissen.

Het werd in 2003 in Genève opgericht en staat vooral bekend voor de ontwikkeling van de eerste zogenaamde ablatiekatheder die kan meten hoeveel er druk er wordt uitgeoefend tijdens een behandeling.

Daarmee was het bedrijf een pionier in het gebruik van Contact Force-metingen in de medische sector. Dankzij drukgevoelige katheders kon een chirurg voor de eerste maal in realtime aflezen hoeveel kracht hij tijdens het aanbrengen van een katheder op de hartwand van de patiënt uitoefent. Voordien diende hij voort te gaan op zijn eigen schattingen en ervaring.

St.Jude Medical betaalt initieel 159 miljoen CHF (bijna 129 miljoen euro) voor het verwerven van 100 procent van de uitstaande aandelen bij de huidige investeerders. Dat zijn naast Gimv ook Edmond de Rothschild Investment Partners, Neomed, VI Partners, Sectoral Asset Management, Ysios Capital Partners, Initiative Capital Romandie en NGN Capital.

De transactie voorziet naar verluidt ook in een bijkomende cash betaling van maximaal 150 miljoen CHF (ong. 121 miljoen euro), 'die afhankelijk is van het bereiken van een wettelijk bepaalde mijlpaal binnen een bepaalde termijn'. Gimv is aandeelhouder sinds 2009.


(Bert Belmans)