• 23/08/2013

Universiteit Antwerpen schrapt frauderende wetenschapster als gastprofessor

Vlaamse wetenschapster die door Leids Universitair Medisch Centrum werd betrapt op het manipuleren van onderzoeksgegevens, is niet langer gastprofessor aan Universiteit Antwerpen.

Trefwoorden: #LUMC, #universiteit antwerpen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE – De reumatologe die betrapt werd op gesjoemel met haar onderzoek in het LUMC – het Leids Universitair Medisch Centrum – mag ook geen les meer geven aan de Universiteit Antwerpen.

Zoals eerder aangekondigd, had de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UA de wetenschapster deze week uitgenodigd voor een gesprek, om te bekijken of ze als tijdelijk gastprofessor in het BAP-statuut - Bijzonder Academisch Personeel - colleges mocht blijven geven.

'Aan de samenwerking werd in onderling overleg een einde gemaakt', laat de universiteit nu weten. 'We bekijken verder of en hoe het wetenschappelijk werk dat zij in het verleden in Antwerpen uitvoerde, herbekeken kan worden'.

Eerder ontsloeg het Leids centrum de vrouw en herriep het al twee van haar publicaties. Een onderzoekscommissie controleert nu eerdere wetenschappelijke publicaties waarbij de onderzoeker betrokken is geweest.

Diezelfde commissie deed onderzoek naar de reden van de gebrekkige reproduceerbaarheid van bepaalde onderzoeksresultaten en ontdekte zo de fraude. Het gaat om een onderzoek dat was opgezet om te voorspellen bij wie het middel 'omalizumab' de ziekteactiviteit van reumatoïde artritis kan onderdrukken.

Pancras Hogendoorn, lid Raad van Bestuur en decaan van het LUMC. “Duidelijk is wel dat er voor patiënten op geen enkel moment een onveilige situatie is ontstaan, omdat de manipulatie plaatsvond met testmateriaal in het laboratorium.”

De onderzoekster in kwestie doctoreerde in 2002 aan de Universiteit Antwerpen. Wetenschappelijk onderzoek verrichtte ze er de voorbije jaren niet aan de Universiteit Antwerpen.


(Bert Belmans)