• 27/08/2013

Technopolis mag als eerste Evoniks interactieve 3D-leersysteem uittesten

Technopolis gaat als eerste in ons land een interactieve 3D-'cyber classroom' loslaten op jongeren. Dat moet hen begeleiden op hun ontdekkingstocht in de wereld van wetenschap en techniek.

Trefwoorden: #cyber classroom, #evonik, #techniek, #technopolis, #virtueel klaslokaal, #wetenschap, #wetenschap/techniek

Lees verder

Opleiding

( Foto: Evonik )

ENGINEERINGNET.BE - De 'cyber classroom' is in Duitsland ontwikkeld door Evonik, één van de grootste producenten van speciaalchemicaliën ter wereld. Het virtuele leersysteem is ontworpen om de interesse van jongeren in chemie aan te wakkeren en hen later warm te maken voor een job in deze sector.

Hoewel het aantal inschrijvingen voor chemische studierichtingen stevig in de lift zit, blijft er in de chemische nijverheid nood aan jong talent. Uit een onderzoek van chemiefederatie essenscia bijvoorbeeld blijkt dat er in Vlaanderen alleen al jaarlijks 2.000 van de 60.000 werkkrachten afvloeien om pensioenredenen. Die moeten allemaal vervangen worden.

Technopolis in Mechelen, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, mag als eerste in België de cyber classroom gebruiken. “Ze wordt opgenomen in ons nieuwe state-of-the-art laboratorium“, vertelt gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn tijdens de officiële inhuldiging. “Hier laten we jongeren aan de hand van originele experimenten ontdekken dat wetenschap en technologie helemaal niet saai hoeft te zijn.”

Het nieuwe systeem steekt de klassieke chemieopleiding in een hypermodern kleedje. In samenwerking met leerkrachten ontwikkelde Evonik chemiemodules speciaal op maat van het onderwijs.

De jongeren kunnen deze modules zelf interactief beleven met behulp van een 3D-bril en de afstandsbediening van de Wii, de populairste spelconsole ter wereld.

Het virtuele leersysteem wordt al gebruikt in Duitsland. In België gaat Technopolis met de eer strijken de eerste te zijn.

“We kozen voor Technopolis omwille van de originele en speelse educatieve technieken die ze hanteren. Bovendien biedt de aanwezigheid van het Lab en een STEM-centrum (informatiecentrum voor leerkrachten wetenschap, techniek en wiskunde) de ideale omkadering”, klinkt het bij Bart Van Roie, HR Manager bij Evonik.

Nog een leuk weetje: Technopolis is ook uitgekozen als gastinstantie om in 2014 de wereldwijde Science Center World Summit in te richten.


(Bert Belmans)