• 27/08/2013

EcoNation eerste Belgisch cleantechbedrijf ooit bekroond door 'Davos' (+video)

Het World Economic Forum maakte zonet bekend dat Gentse EcoNation als eerste Belgische cleantechbedrijf ooit uitgeroepen is tot ‘Technology Pioneer 2014’.

Trefwoorden: #cleantech, #davos, #econation, #ugent, #weforum, #world economic forum

Lees verder

Techniek

( Foto: YouTube / World Economic Forum )

ENGINEERINGNET.BE -- De eer die het jonge Gentse bedrijf te beurt valt is niet min. Eerdere pioniers die de prijs mochten ontvangen waren bijvoorbeeld Google (2001, Mozilla (2007), Twitter (2010) en Soundcloud (2012).

Voor het eerst krijgt nu ook een Belgisch cleantechbedrijf dus deze eer toebedeeld. EcoNation, opgericht in 2009 in Gent, is volgens het World Economic Forum ‘één van de potentiële toppers die een enorme impact zullen hebben op hoe de bedrijfswereld, en de wereld tout court, functioneert'.

EcoNation ontwikkelde samen met de UGent een daglichttechnologie en koppelde daaraan nieuwe technologieën én een financieel model waarbij klanten niks aankopen.

Volgens de jury is vooral dat laatste een echte innovatie: 'EcoNations creatieve aanpak om daglichttechnologie te verspreiden door middel van een uniek financieel model, helpt ons begrijpen hoe de wereld verandert – en hoe bedrijven daar kunnen op inspelen.’

Wat de Vlaamse firma doet is lichtkoepels plaatsen op industriële daken. Hun technologie stuurt rechtstreeks de lampen aan op basis van de daglichtinval, monitort de energiebesparing en rekent een deel van die besparing door. 'No cure, no pay', dus.

Gedelegeerd Bestuurder Maarten Michielssens: ‘We zijn erg trots dat EcoNation als enig Belgisch bedrijf gekozen werd uit honderden kandidaten wereldwijd. Het is fantastisch om met het hele team verder te blijven groeien en vernieuwen en met steeds nieuwe energieoplossingen en daglichtsystemen naar de markt te gaan.’

Op 12 september worden de Technology Pioneers formeel gevierd tijdens een ceremonie in China. Verschillende wereldleiders zullen de ceremonie bijwonen.

In de aanloop naar de ceremonie zal EcoNation ter plaatse verschillende grote contracten tekenen, in aanwezigheid van Vlaams Minister-President Kris Peeters.


(Bert Belmans)

Video: