• 02/09/2013

In augustus flink wat minder faillissementen, maar…

Afgelopen maand augustus noteerde Graydon beduidend minder faillissementen dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch blijft het aantal verontrustend hoog.

Trefwoorden: #faillissementen, #Graydon

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De afgelopen augustusmaand waren er 524 faillissementsuitspraken. Dat is minder dan in 2012, maar ondanks alles nog altijd de op één na zwaarste augustusmaand ooit. Traditioneel blijft augustus, omwille van het gerechtelijk reces, de maand met het geringst aantal faillissementen.

De teller tot en met augustus 2013 staat nu op 7.582 faillissementen, een stijging met +12,27% vergeleken met dezelfde periode verleden jaar. In relatieve cijfers waren de sterkste stijgingen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+31,83%).

De horeca, en meer en meer ook de bouwnijverheid, zijn het ergst getroffen. Relatief vallen de zwaarste klappen in de sectoren van de zakelijke dienstverlening waar het aantal faillissementen toenam met +19,79%. Deze wordt onmiddellijk gevolgd door de sector van de kleinhandel (+18,9%) en die van de handel in auto’s (+18,46%).Ook in de bouwnijverheid (+18,12%) vallen rake klappen.

Over de periode januari-augustus kwamen 17.097 jobs op de tocht als gevolg van het faillissement van de werkgever: het hoogste cijfer sinds begin deze eeuw, en in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar een stijging met +4,35%.

Opvallend: twee van de zwaarste faillissementen - O’Cool en Metal Parts Belgium - werden in de afgelopen maand augustus beslecht.


(Bert Belmans)