• 09/09/2013

Igus biedt klanten 'technical entertainment' aan

Kabelproducent igus laat klanten in zijn kantoren wereldwijd voortaan 'live' meekijken naar de resultaten van zijn laboratoriummetingen. 'Technical entertainment'?

Trefwoorden: #AutΩMeS, #igus, #Kabelproducent, #laboratoriummetingen, #Rainer Rössel

Lees verder

Techniek

( Foto: igus, AutΩMeS )

ENGINEERINGNET -- Waar igus de schermen precies heeft geplaatst, weten we niet. Maar het bedrijf heeft wel een lumineus idee gehad en mooi uitgewerkt: in elk igus-kantoor, waar ook ter wereld, kunnen klanten namelijk 'live' meekijken in het testlaboratorium waar kabels aan proeven worden onderworpen.

Daarbij worden de meetgegevens voortdurend en volautomatisch bewaakt met het door igus zelf ontwikkelde 'AutΩMeS'-systeem.

De bedoeling uiteraard zijnde om de klant ervan te overtuigen - waar niks mis mee is - dat de producten van igus 'top of the bill' zijn. In dit geval gaat het om robuuste kabels die speciaal voor continu roterende machines zijn ontworpen.

Diensthoofd Rainer Rössel: "Het werk in het testlaboratorium heeft daarbij verschillende, maar duidelijk omlijnde doelen: enerzijds onderzoeken we steeds nieuwe productiemethoden voor een optimalisering van de kosten, anderzijds streven we voortdurend naar materiaalverbeteringen die een nóg betere samenwerking van de kabelrupsen met de leidingen waarborgt. Bovendien voeren we allerlei toepassingsgerelateerde tests uit."

Momenteel lopen in het 1.750 m² grote testlab parallel meer dan 700 proeven en worden per jaar ongeveer een miljoen meetdata gegenereerd op basis van meer dan 2 miljard testcycli.

Naast allerlei 'normale lineaire testassen' met verschillende verplaatsingswegen en acceleraties kan het laboratorium terugvallen op speciale en unieke tests - bijvoorbeeld de klimaatkamer in een 40 voetcontainer, waarin kabeltests met een 8 m lange as en temperatuurverlopen van -40 °C tot +60 °C worden doorgevoerd.

Ons lijkt het alvast een leuk idee waarmee je technische bedrijfsbezoekers aan de receptie kunt 'entertainen' terwijl ze op hun afspraak wachten.


(Bert Belmans)