• 16/09/2013

Elio Di Rupo reageert op hack bij Belgacom als overheidsbedrijf

Eerste Minister Elio Di Rupo: "Indien hack bij Belgacom cyberspionage is, zullen we de gepaste stappen ondernemen". Dat het om een overheidsbedrijf gaat, maakt de zaak extra gevoelig.

Trefwoorden: #belgacom, #hack, #ict, #national security agency, #nsa, #techniek

Lees verder

Techniek

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE – Premier Di Rupo en de twee bevoegde ministers, Joëlle Milquet (Binnenlandse Zaken) en Annemie Turtelboom (Justitie) bevestigen dat 'volgens de informatie waarover ze beschikken, Belgacom inderdaad het slachtoffer is geworden van een inbraak in haar informaticasysteem'.

Belgacom meldde vandaag 'sporen van een digitale inbraak in het interne computersysteem van het bedrijf heeft gevonden', maar wil eerst het onderzoek afwachten dat wordt gevoerd door het Federaal Parket afwachten om de daders aan te wijzen.

De Standaard claimt evenwel over bronnen te beschikken die bevestigen dat het om afluisterpraktijken van de Amerikaanse spionagedienst NSA gaat.

'De gedetecteerde inbraak zou geen sabotage tot doel hebben gehad, maar wel het verzamelen van strategische informatie', stellen de ministers in een mededeling.

Ze nemen akte van de vaststelling van het federaal parket dat de gebruikte technologie zou wijzen op de betrokkenheid op hoog niveau van een ander land.

Dat Belgacom een overheidsbedrijf is, maakt de zaak nog extra gevoelig: "Indien deze hypothese bevestigd wordt en er inderdaad sprake is van zogenaamde cyberspionage, veroordeelt de regering ten strengste deze inbraak en deze inbreuk op de integriteit van het overheidsbedrijf. In dat geval zal de regering de gepaste stappen ondernemen."

De bevoegde diensten, in eerste instantie de federale politie en het federaal parket, maar ook het BIPT, onderzoeken de zaak grondig.


(Bert Belmans)