• 16/09/2013

Rekrutering: vertrouwen Belgische werkgevers op keerpunt?

Volgens Manpower Barometer zou de Belgische arbeidsmarkt zich langzaam herstellen tijdens de laatste drie maanden van 2013. 'Maar we wikken onze woorden'.

Trefwoorden: #barometer, #job, #Lacroix, #Manpower, #tewerkstelling, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Sandvik )

ENGINEERINGNET.BE -- Volgens de Barometer, gebaseerd op de antwoorden (eind juli) van 750 Belgische werkgevers, zou 4% van plan zijn om het komende kwartaal medewerkers aan te werven terwijl 5% eerder denkt aan ontslaan. Nog altijd 86% van de werkgevers houdt het op een status-quo.

Daardoor staat de indicator in -1, wat twee procespunten beter is dan vorig kwartaal. 'Maar het is wel nog steeds twee punten lager in dan in het vierde kwartaal van 2012'.

“Het ziet er dus naar uit dat de arbeidsmarkt zich de komende drie maanden zal stabiliseren”, aldus een hoopvol gestemde Managing Director Philippe Lacroix.

"Uiteenlopende indicatoren die de voorbije weken werden gepubliceerd, bevestigen het vermoeden dat we het ergste achter de rug hebben. Toch blijft de economische situatie uitermate fragiel en moeten we afwachten of de hoopvolle signalen ook worden omgezet in een daadwerkelijke heropleving van de arbeidsmarkt."

Vandaag bereikt de werkloosheid in België met 8,7% immers zijn diepste peil sinds tien jaar. "Veel werkgevers wachten dan ook af en zetten hun aanwervingen liever 'on hold' zolang er te grote onzekerheid heerst.”

De omslag blijkt het grootst in Wallonië. Daar wordt de index na drie negatieve kwartalen zelfs opnieuw positief (+3). De verwachtingen in Vlaanderen en Brussel daarentegen blijven net onder nul hangen (-2).

Sectoraal springen de voorspellingen voor de bouw eruit met +4, gevolgd onder meer Transport, logistiek en communicatie. De Maakindustrie, reeds vier van de vijf afgelopen kwartalen negatief, blijft op -3. Elektriciteit, gas en water staan op -1.


(Bert Belmans)