• 19/09/2013

Salaris is nog altijd taboe voor Belgen

Uit onderzoek van StepStone blijkt dat 8 op 10 Belgen absoluut niet over loon willen praten, en al zeker niet met collega's.

Trefwoorden: #jobs, #loon, #salaris, #stepstone, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - StepStone vroeg aan de bezoekers van zijn jobsite of ze openlijk spreken over hun salaris. In heel Europa beantwoordden zowat 10.000 bezoekers de vraag.

Slechts 21% zegt dat ze met iedereen over hun loon praten. De overige 79% zegt er niets over, en al zeker niet tegen hun collega’s.

15% van de jobzoekers maakt geen geheim van hun loon, maar ze zullen er nooit met hun collega’s over praten. Bij 35% van de Belgen weten alleen hun familie en beste vrienden hoeveel ze verdienen. De overige 28% van de Belgen heeft nog nooit tegen iemand gezegd hoeveel ze verdienen.

Michel Tubbax, Managing Director: “In de private sector is salaris altijd een taboe geweest. Er is natuurlijk ook heel wat informatie te vinden online, waardoor mensen gemakkelijk kunnen te weten te komen hoeveel andere mensen die dezelfde job doen verdienen.”

De Oostenrijkers zijn het meest discreet over hun loon. Een op drie (33%) zegt tegen niemand hoeveel ze verdienen. Slechts 15% bespreekt hun salaris openlijk, zelfs met collega’s.

De Zwitsers schamen zich het minst over hoeveel ze verdienen. Slechts 18% van hen zegt er helemaal niets over. De Fransen daarentegen zijn het meest open over hun salaris: 28% van hen bespreekt het openlijk, zelfs op het werk


(Bert Belmans)