• 19/09/2013

Mobilitissimo 2: RTBF lanceert pilootproject rond auto's op aardgas

Franstalige zender RTBF gaat testen of auto's op aardgas geschikt zijn voor zijn medewerkers. Er komen alvast vijf vulstations in de Waalse regio en eentje in Brussel.

Trefwoorden: #aardgas, #co2, #energie, #fluxys, #gas, #giat, #iveco, #kvbg, #open, #planete nature, #rtbf, #techniek, #zender

Lees verder

research

( Foto: ARGB/KVBG )

ENGINEERINGNET.BE – RTBF gaat zes weken lang veertien aardgasvoertuigen uittesten. De auto's worden hen ter beschikking door Opel, Fiat, VW, Iveco, KVBG en Fluxys, die het project vanuit hun expertise zullen volgen en begeleiden.

In 2012 liep bij de zender geen gelijkaardige proef met een vloot elektrische voertuigen. Nu wil de zender hetzelfde doen voor aardgasvoertuigen om te onderzoeken of die zijn zeer diverse noden inzake mobiliteit - zoals reportages op locatie, verplaatsingen tussen sites en normaal gebruik - kunnen dekken.

Een primeur in Wallonië: vijf vulstations werden geïnstalleerd op de sites in Bergen, Charleroi, Rhisnes, Namen en Luik. Een zesde installatie bevindt zich op de site aan de Reyerslaan.

De zender beschikt over een vloot van ongeveer 155 voertuigen die per jaar meer dan 4 miljoen kilometers op hun teller verzamelen. Dat levert jaarlijks aardig wat CO2- en fijnstof-emissies én een stevige brandstofrekening op.

Via aardgas slaat het bedrijf- vanuit zijn voorbeeldfunctie - mogelijk een dubbele slag: de emissies terugdringen en de tankkosten drukken.

Aardgas stoot bijvoorbeeld amper fijn stof en tot 27% minder CO2 uit dan benzine én is geschikt voor verplaatsingen over lange afstanden.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het project maakt deel uit van het duurzame ontwikkelingsplan dat RTBF in 2007 heeft opgesteld in samenwerking met Planète nature. Het is hun ambitie om minder te gaan verbruiken en duurzame investeringen te promoten. Concrete acties zijn de bouw van de site Média Rives en de renovatie van de site in Bergen.