• 19/09/2013

456 signaalcombinaties met slechts 1 scheidings­versterker

In installaties zet de trend tot decentralisatie zich verder. Steeds vaker worden in plaats van een centrale schakelkast kleinere decentrale units ter plekke geïnstalleerd.

Trefwoorden: #clipping, #contactechniek, #decentrale units, #schakelkast, #scheidingsversterker, #WAGO

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Dit stelt nieuwe eisen aan de componenten, omdat ondanks de beperkte plaats de functionele omvang gelijktijdig stijgt.

De universele scheidingsversterker van WAGO volgt deze trend met een breedte van net 6,0 mm, een ingangsspanningsbereik van +/- 200 V en 456 gekalibreerd omschakelbare signaalcombinaties en zet hiermee nieuwe standaarden onder de scheidingsversterkers.

De universele scheidingsversterker 857-402 van WAGO is een impressionant staaltje van techniek. Bij een bouwbreedte van net 6,0 mm combineert hij uitstekende technische eigenschappen met comfortabele bediening.

Zo kan de gebruiker uit 456 combinaties van ingangs- en uitgangssignalen een keuze maken welke alle gekalibreerd omschakelbaar zijn. Dit betekent, dat de scheidingsversterker ook na een meetbereikomschakeling van 0 tot 20 mA naar 4 tot 20 mA met een constante hoge nauwkeurigheid functioneert.

Alle 456 signaalcombinaties zijn fabrieksmatig gekalibreerd zodat het toestel in iedere combinatie een transmissiefout van maximaal 0,8 % behaalt. Een tot dusverre ongeëvenaarde waarde bij gelijkaardige componenten.

Ook het grote ingangsspanningsbereik van ±60 mV t/m ±200 V en het ingangsstroombereik van ±0,3 mA t/m ±100 mA is uniek in de 6,0 mm-toestelklasse. Het vormidentiek behuizingsconcept van de JUMPFLEX-familie met veerklemaansluittechniek laat zich bovendien eenvoudig aansluiten en met naburige toestellen bruggen.

Volledig schalen
Omdat bij de scheidingsversterker de zero-span-afstemming via een teach-in-schakelaar is gerealiseerd, is er geen potentiometer nodig. Hiermee laat zich het compleet meetbereik van -200 tot +200 V traploos instellen en wordt men niet door een eindaanslag beperkt.

Als zuiver analoog toestel treden er aan de analoge uitgang zelfs geen 'digitaliserings-effecten' op. Het meettraject stelt de gebruiker in via een druk- en schuifschakelaar die in drie richtingen beweeglijk is, wat resulteert in een zeer comfortabel bedieningsconcept.

Door het verticaal indrukken naar beneden komt men in de afstelmodus en wisselt men tussen zero-span-aanpassing en grof- en fijninstelling. Met een volgende druk slaat de module de waarde op. De uitgevoerde instelstappen worden door meer-kleurige LED’s weergegeven wat de gebruiker een extra aanduiding geeft.

Universeel inzetbaar
Met zijn universele eigenschappen biedt de scheidingsversterker een breed toepassingsspectrum. Voor iedere toepassing staat een passende signaalcombinatie ter beschikking: van bipolair signaal (bv ±10 V) of klassiek analoog signaal (4 t/m 20 mA) tot aan speciale signalen die bijvoorbeeld in op batterijen werkende voertuigen worden toegepast en een DC spanningsbereik hebben van 0 tot 180 V.

De afwezigheid van een potentiometer biedt een bijkomend voordeel: de scheidingsversterker wordt niet door trillingen beïnvloed.

Veiligheid gaat voor
Een bijkomend uniek kenmerk van de scheidingsversterker is zijn automatische zekering aan de stroomingang. Daardoor is de ingang boven het compleet bereik van ± 100 mA tegen overbelasting beschermd.

Zonder deze zekering zou de scheidingsversterker bij een kortsluiting aan de ingangszijde opbranden en daardoor onbruikbaar worden.

De automatische zekering onderbreekt in geval van overbelasting het stroomcircuit en sluit zich dan zelfstandig weer, zodra de overbelasting is verdwenen; vervolgens werkt de scheidingsversterker betrouwbaar verder.

'Clipping' begrenst zichzelf
De universele scheidingsversterker beperkt meetsignalen die buiten het verwacht normbereik van bijvoorbeeld 4 tot 20 mA liggen, door middel van de geïntegreerde 'clipping'-functie van het uitgangssignaal.

Op deze manier kan men met zekerheid stellen dat de nageschakelde toestellen geen onbruikbare signalen ontvangen.

Na de activatie via een DIP-schakelaar werkt de scheidingsversterker in de beperkende 'clipping'-modus en 'bevriest' het uitgangssignaal bij een ondergrens van 4 mA en een bovengrens van 20 mA. De clipping-functie is een vaak vereiste functie die zich ook weer laat deactiveren.

Buiten mini – binnen maxi
Het behuizingsconcept biedt vier aansluitniveaus met elk twee CAGE-CLAMP S-aansluitingen. De vormidentieke bouwvorm van de toestellen maakt het eenvoudig overbruggen met naastgelegen modules mogelijk.

Zowel bij de behuizing alsook bij de elektronica zet de universele scheidingsversterker nieuwe maatstaven in de klasse van de 6 mm-toestellen: hij laat zich bij omgevingstemperaturen van -25 °C tot +70 °C inzetten en beschikt over 456 signaalcombinaties die in de fabriek gekalibreerd en afgestemd zijn.

Zijn geringe transmissiefout van minder dan 0,08 % blijft ook na het omschakelen van de signaalbereiken absoluut constant. Een herkalibratie is niet noodzakelijk. Door de gekalibreerd omschakelbare signalen van ieder meetbereik treden in JUMPFLEX-scheidingsversterkers geen aanvullende onnauwkeurigheden op die bij de omvorming van het meettraject moeten worden gecompenseerd.

Een maatregel die bij niet gekalibreerd omschakelbare toestellen wel noodzakelijk is. Met de teach-in schakelaar laat zich het ganse meetbereik instellen, zonder dat een eindaanslag waarden beperkt en het verschalen van het meettraject bemoeilijkt.


(tekst: Christoph Heidenreich, WAGO / foto: WAGO)

Voor meer informatie:
WAGO
Excelsiorlaan 11 - B-1930 Zaventem
T: +32 2 717 90 90 - www.wago.be - info-be@wago.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
WAGO


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event? Klik hier.