• 19/09/2013

Belgische werkgevers verwachten teveel van hun personeel

Een derde van Belgische werknemers heeft gevoel dat baas alsmaar hogere eisen stelt en is bang daar op termijn niet meer aan te kunnen voldoen. 'Ze moeten zelf ook over brug komen'.

Trefwoorden: #competentie, #job, #opleiding, #randstad, #vacature, #wekrgever

Lees verder

Nieuws

( Foto: Gildemeister )

ENGINEERINGNET.BE - Bijna negen werknemers op tien is de mening toegedaan werkgevers steeds hogere verwachtingen koesteren over hun capaciteiten en competenties. De lat ligt vandaag alvast hoger dan vijf jaar geleden, is hun aanvoelen.

Wat willen werkgevers van hun personeel? Méér digitale competenties, zo blijkt, méér sociale vaardigheden (73%), educatieve vaardigheden (76%) en ervaring (76%). Dat toont een enquête - de Workmonitor 2013 - van Randstad aan.

En dat baart een derde van de Belgen zorgen. Ze vrezen op termijn niet langer aan deze voorwaarden te kunnen voldoen. Drie op vier zijn er ook van overtuigd dat deze tendens zich zal verder zetten in de toekomst.

Een andere opmerkelijk vaststelling: als ze als personeelslid hun competenties moeten ontwikkelen, zal de werkgever zijn duit in het (financiële?) zakje moeten doen. De meerderheid van de werknemers vindt namelijk dat het een gedeelde verantwoordelijkheid van werknemer en -gever moet zijn.

Europees blijkt deze mening wijdverspreid. Met uitzondering van de Duitse, Deense en Zweedse werknemers. Die vinden zichzelf veel minder verantwoordelijk voor het afstemmen van hun competenties op de job dan hun werkgever. Met andere woorden: de baas moet er vanaf de start maar voor zorgen dat de juiste persoon op de juiste plaats zit...


(Bert Belmans)