• 20/09/2013

VUB claimt 'grensverleggende' ontdekking in metaal nanostructuren

Onderzoeksgroep van VUB claimt 'grensverleggende' ontdekkingen in metaal nanostructuren, met mogelijke toepassingen in brandstofcellen, batterijen en sensoren.

Trefwoorden: #nano, #onderzoek, #research, #surf, #Vrije Universiteit Brussel, #Vub, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: VUB, professor Annick Hubin )

ENGINEERINGNET -- De onderzoeksgroep Electrochemical and Surface Engineering, onderdeel van het grotere SURF-team van de Vrije Universiteit Brussel, stelt een aantal grensverleggende ontdekkingen gedaan te hebben in het beheersen van metaal nanostructuren.

Dat kan gevolgen hebben voor de technologie van bijvoorbeeld brandstofcellen, batterijen en sensoren. In de toekomst zullen die technieken daardoor duurzamer en preciezer kunnen worden.

Hun resultaten werden gepubliceerd in het Journal Of The American Chemical Society. Het artikel staat op naam van onderzoeker Jon Ustarroz, professor Herman Terryn en professor Annick Hubin. De bevindingen van het VUB-team werd recentelijk bevestigd met waarnemingen in de Synchrotron van Grenoble.

Het onderzoek begon aan de Vrije Universiteit Brussel met een onconventionele aanpak. Researcher Jon Ustarroz liet op een nieuwe manier metalen nanoclusters groeien om deze met een nieuwe generatie van topelektronenmicroscopen te bestuderen.

De originele beelden werden in zeer hoge resolutie aan de universiteit van Antwerpen gemaakt door professor Sara Bals van de researchgroep Elektronen Miscroscopy for Materials Science (EMAT).

Doordat de onderzoeksgroep in Brussel de nanoclusters direct op hetzelfde nanoniveau produceerde en bestudeerde, konden voor het eerst de structuren op atomaire dimensie bekeken.

De aanpak maakt het naar verluidt mogelijk om de groei van metaal nanostructuren op een andere dimensie te bekijken en zo nieuwe superkleine metaalstructuren te beïnvloeden.

Onderzoeker Jon Ustarroz: “Ons mechanisme biedt opwindend mogelijkheden voor elektrochemische nanostructurering door het gebruik van nanoclusters als bouwstenen.”


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
SURF is een grote onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel, die een vijftigtal mensen telt (drie voltijdse professoren, drie parttime onderzoeksprofessoren, negen postdocs, 25 promovendi en 12 technische, wetenschappelijke bijstand en administratieve medewerkers). Het onderzoeksterrein is elektrochemische en oppervlakte-engineering.

SURF concentreert zijn onderzoek rond vijf cross-linked gebieden, elk ondersteund door academische leden. Het elektrochemisch luik wordt geleid door professor Annick Hubin, Hoofd van de groep en momenteel de eerste vrouwelijke decaan van de ingenieursfaculteit aan de VUB. De andere onderzoeksgebieden omvatten elektrochemische modelering, corrosie technologie, functionele oppervlakte-engineering en nano-oppervlaktestructurering.