• 23/09/2013
  • |     BB

Vencomatic experimenteert met Stage-Gate ontwerpmodel

Informatie één keer invoeren en gebruikmaken van Stage-Gate model. De ontwerp- en productiefilosofie van CIO Boot is alles behalve alledaags. Of, hoe je innoveert met 3D CAD, EPDM en CAD/CAM

Trefwoorden: #3D CAD, #CAD/CAM, #EPDM, #ERP, #PLM, #pluimvee, #solidworks, #Stage-Gate, #vencomatic

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cadmes )

ENGINEERINGNET.NL – “De laatste jaren hebben we een enorme innovatieslag gemaakt,” vertelt Koen Boot. “In het verleden werd, zoals gebruikelijk, gewerkt met conventionele componenten voor aandrijving en besturing."

"We hebben op een gegeven moment ‘alles overboord gegooid’ en zijn in teams vanuit compleet andere invalshoeken gaan brainstormen over wat er in pluimveestallen gebeurt en hoe we dit met gebruikmaking van nieuwe technologie konden optimaliseren."

Boot is de Chief Information Officer van de Vencomatic Group in Meerheide, een Nederlandse wereldspeler, gespecialiseerd in dier- en milieuvriendelijke pluimveestallen.

"Dat heeft onder meer geleid tot het revolutionaire concept, maar ook bestaande stallen hebben we drastisch gewijzigd. Momenteel maken we stallen voor vleeskuikens met zes verschillende niveaus van in totaal 6 meter hoog. Zonder concessies te doen aan een comfortabel kippenleven, ontstaan hiermee veel rendabeler, milieuvriendelijkere, maar ook winstgevender bedrijven. Technisch is het soms erg complex"

Temperatuurverschillen van 70°C
"Want bijvoorbeeld in bepaalde delen van Rusland is het buiten -35°C en binnen wil je een temperatuur realiseren van +35°C. Dat stelt extreem hoge eisen aan de luchtbehandeling, want je moet in pluimveestallen ook met zo laag mogelijke luchtsnelheden werken."

"Dat is niet makkelijk en daar komt heel veel rekenwerk aan te pas! Daarnaast heb je ook te maken met speciale verlichting en het feit dat de stallen goed en eenvoudig te reinigen moeten zijn. Kortom, een pluimveestal is tegenwoordig een complex stukje multidisciplinaire techniek met geavanceerde elektromechanica, slimme software en webbased applicaties.”

Stage-Gate: dure aanpassingen voorkomen
De bedrijven binnen de Vencomatic -groep werken al dertien jaar met 3D CAD en PDM software van SolidWorks, mét koppeling naar het ERP-systeem. Uiteindelijk wil Boot het ontwerpproces volledig in EPDM inrichten volgens het zogeheten Stage-Gate model. Dat betekent: informatie één keer invoeren en gebruikmaken van de nieuwste 3D CAD, EPDM en CAD/CAM technieken.

Boot: "Stage-Gate zorgt er daarbij voor dat je vanaf de start met specifieke wensen en eisen van alle disciplines rekening houdt, zodat je dure fouten en aanpassingen verderop in het ontstaanstraject voorkomt. Dat betekent dus een beter ontwerp en uiteindelijk ook lagere kosten, wat de basis legt voor een betere concurrentiepositie.”

Futuristische onderkomen
Het nieuwe ontwerpcredo wordt ook goed onderstreept door het futuristische onderkomen van de Vencomatic Group in Meerheide, dat de intrigerende naam Venco Campus draagt. “Alles aan het nieuwe gebouw is ‘high-tech’,” zegt Boot erover.

“Het GBS monitort alles, waaronder zelfs de hoeveelheid CO2 in de vergaderruimten. Zo nodig grijpt het GBS in. Alle verlichting is ‘full-LED’ en op het dak ligt 12.000 m2 aan zonnepanelen. Daarmee zijn we qua energie zelfvoorzienend."

"Er is dus geen gasaansluiting. Warmte en koude worden in de bodem opgeslagen voor hergebruik op een later tijdstip. De temperatuur is per ‘grid’ instelbaar en wordt gestuurd door luchtverdeelelementen in de vloer. Al met al is dit hierdoor één van de meest duurzame gebouwen van Europa geworden.


ACHTERGROND
Tot de Vencomatic Group behoren de bedrijven Vencomatic, Vencosteel, Agro Supply, Prinzen en Rondeel. Dit laatste bedrijf ontwikkelde het unieke dier- en milieuvriendelijke ‘Rondeel-concept’ voor het houden van legkippen.
Geavanceerde technologie speelt daarbij een hoofdrol, wat natuurlijk ook geldt voor de complexe machines voor de verwerking van broedeieren van Prinzen. De eieren worden momenteel exclusief bij Albert Heijn verkocht. Ook dit doosje is uiteraard biologisch afbreekbaar.
Daarnaast produceert Vencosteel als structurele toeleverancier onder meer plaatwerkdelen en nauwkeurig draai- en freeswerk voor Prinzen en Vencomatic.