• 23/09/2013

Wat doet succesvolle bedrijven tikken?

Sommige bedrijven zijn succesvol, crisis of geen crisis. Het zijn 'super achievers'. Geen toeval, stelt een rapport, er zijn namelijk drie fundamentele regels die ze allemaal toepassen.

Trefwoorden: #economie, #management, #succesvol, #super achievers, #vbo

Lees verder

Nieuws

( Foto: VBO )

ENGINEERINGNET - Ondernemingen die de juiste strategie volgen en voldoende wendbaar zijn om zich aan de snel wijzigende omgeving aan te passen, zullen - mits een ondernemingsvriendelijk omgevingsbeleid - groei en werkgelegenheid blijven creëren.

Maar wat is de juiste strategie? De Belgische werkgeversorganisatie VBO vroeg aan Deloitte een studie uit te voeren. Het blijkt alvast geen toeval, zo blijkt.

Het eerste aspect waar bedrijfsleiders rekening mee moeten houden, is dat de economische omgeving erg veranderd is. 'We zullen in Europa geconfronteerd blijven met lage groei', stelt het rapport.

Ten tweede, omdat de transport- en ICT-kosten de voorbije decennia zo sterk daalden, globaliseerde de wereldeconomie in een versneld en verregaand tempo. Dit creëert zowel kansen, bijvoorbeeld op nieuwe groeimarkten, als bedreigingen zoals een scherpere internationale concurrentie.

En ten derde, de snelheid van verandering is vandaag ongezien en dit zowel op technologisch, maatschappelijk als reglementair vlak. Dit kan in een mum van tijd gevestigde bedrijven breken en nieuwe ondernemingen de wind in de zeilen geven. Het ondernemingsklimaat is dus nooit zo complex geweest.

Hoe kunnen ondernemingen zich heruitvinden? Er zijn, aldus het rapport, drie fundamentele regels die succesvolle bedrijven toepassen.

Eén, strategieën gericht op het verhogen van waarde, dragen méér potentieel in zich voor succes op lange termijn dan strategieën die mikken op prijsverlagingen.

Twee, strategieën gericht op het verhogen van inkomsten hebben meer potentieel om tot langetermijnsucces te leiden dan strategieën om kosten te drukken.

Drie, hoogpresterende bedrijven maken meer winst door hun marktintroductiesnelheid te versterken, snel te experimenteren en hun businessmodellen bij te sturen in plaats van lange lineaire businessplannen te ontwikkelen die in de snel evoluerende economie van vandaag vlug achterhaald zijn.

Rik Vanpeteghem, CEO Deloitte: “Door ons diepgaand onderzoek hebben wij bedrijven geïdentificeerd die uitmuntende en duurzame groei en winstgevendheid realiseerden, onze zogenoemde ‘Super Achievers’. Ondanks het feit dat deze bedrijven in verschillende industrieën en in soms totaal verschillende markten werkzaam zijn, passen ze allemaal dezelfde formule toe voor uitmuntende prestaties: waarde, omzet en flexibiliteit. Wij zien deze drie regels als een soort kompas dat, na verloop van tijd, de richting aanwijst die men dient te bewandelen.”


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het onderzoek bestond uit een analyse van de prestaties van 5.050 Belgische ondernemingen, een online enquête bij 350 CEO’s en diepte-interviews met experts.